Великобритания пусна в обръщение новата банкнота с лика на Чърчил

Великобритания пусна в обръщение новата банкнота с лика на Чърчил
www.economic.bg
A A+ A++ A

 

Бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, починал през 1965 г. , ще се върне в ежедневието на британците чрез новата банкнота от пет лири, изработена от гъвкав пластичен материал, която се пуска в обръщение от днес, пише БГНЕС.

Банкнотата е устойчива и при изпиране в перални машини. Тя се прави за пръв път от полимерен материал, а не от памучна хартия. Този нов материал вече се използва за банкноти в Австралия, Канада и Румъния. Той е по-дълготраен и устойчив и по-труден за фалшифициране, според Централната банка на Великобритания.

Първата серия банкноти ще бъде от 440 млн. броя. На нея е отпечатано прочутото изявление на Чърчил, направено пред парламента през 1940 г.: „Нямам да предложа нищо друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и пот“. На заден план се вижда и Уестминстърският дворец, където е свикан и първият английски парламент, както и прочутата кула с часовник „Биг Бен“. Часовникът показва 15.00 часа, което е и приблизителният час, когато е произнесена речта на Чърчил. „С новата банкнота се отдава почит на един от най-големите държавници на всички времена. Уинстън Чърчил казваше: „Народ, който забравя своето минало, няма бъдеще“, подчерта в комюнике управителят на „Банк ъф Инглънд“ Марк Карни.

"Банкнотите са хранилище на колективната памет на Великобритания. В момента, в който Чърчил се връща като част от нашето ежедневие, това е възможност за нас да си припомним за огромния му принос", добави Карни.

Банкнотата е с 15% по-малка от досегашната банкнота от 5 лири, която ще е валидна до 5 май 2017г. 

#Уинстън Чърчил #нова банкнота #пет лири #пуска в обръщение от днес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници