Йенс Столтенберг: Създаването на европейска армия няма да се отрази на НАТО

Йенс Столтенберг: Създаването на европейска армия няма да се отрази на НАТО
www.tvc.ru
A A+ A++ A

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че плановете на Европейския съюз да разшири военното си сътрудничество няма да се отразят на работата на Алианса, пише Нова телевизия.

„Няма противоречия между една силна европейска отбрана и силна НАТО, всъщност те ще се подсилват взаимно“, каза Столтенберг по време на участието си в среща на 28-те министри на отбраната от ЕС в Братислава.

Неговият коментар дойде, след като британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон ще продължава да е против всякакви идеи за европейска армия , тъй като това ще подкопае дейността на НАТО.

Министрите на отбраната обмислят френски и германски план за съвместна обединена отбрана и създаването на европейска военна щабквартира, след като по-рано този месец лидерите от ЕС се договориха за засилване на военното сътрудничество помежду си.

По думите на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини европейските министри са „открили обща... нужда да се засили европейското отбранително сътрудничество, което да допълва НАТО“.

По-рано днес Фалън заяви, че към момента не съществува мнозинство в ЕС, което да подкрепи идеята за обща европейска армия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници