Софтуерът с изкуствен интелект на Гугъл помага на потребителите

Софтуерът с изкуствен интелект на Гугъл помага на потребителите
http://epis.bg/
A A+ A++ A

Всеки, който някога се е докосвал до „Гугъл Плей Стор” знае колко объркващо място може да е той. И ако ориентацията в технологичните пространства не е най-силната ви страна... или да си кажем направо - съвсем ви куца, то…вие неминуемо ще се изгубите в потока информация. „Гугъл” обаче хвърля спасителен пояс, пише БГНЕС.

В блог пост тази седмица, интернет гигантът обяви, че е започнал да "наема изкуствен интелект". Той ще групира предлаганите приложения за Андроид в категории, като по този начин ще навигира потребителите и ще им помага да направят идеалния избор спрямо нуждите и интересите си.

„Всеки месец, повече от милиард потребители посещават „Гугъл Плей”, за да свалят нови приложения за мобилните си устройства. И докато някои от тях търсят конкретна програма като „Снапчат”, например, други решават да използват търсачката, за да въведат общи понятия като „приложения за селфи” или „хорър игри”, пише „Гугъл”.

„Подобни разширени търсения представляват близо ½ от запитванията при нас и затова е изключително важно да открием за тях най-подходящите приложения”.

За да постигне това „Гугъл” се е захванал с обучението на „невронна мрежа”* да използва език за описване на приложенията. По този начин търсачката разгадава какво точно търси потребителят, дори и самият той да не е съвсем наясно.

„Създадохме скип-грам модел, при който невронната мрежа прави опит да предскаже какво точно индикира набора от думи, който потребителят е въвел.”

И докато „Гугъл” отбелязва, че наемането на изкуствен интелект определено е помогнало на потребителите, екипът е в постоянно търсене на нови методи за подобряване на системата. В най-скоро време компанията се надява да „персонализира изцяло търсенето на приложения”. 

* невронни мрежи - модел за обработка на информация, вдъхновен от изучаването на биоелектричните мрежи в мозъка на човека и животните. Най-често се използват за моделирането на висши когнитивни функции, които да опростят нещата и да се опитат да обхванат по-висшите и по-абстрактни свойства на невронните изчисления. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници