Хиляди на протест в Италия преди референдума, който може да доведе до излизане на страната от ЕС

Хиляди на протест в Италия преди референдума, който може да доведе до излизане на страната от ЕС
www.presstv.ir
A A+ A++ A

Хиляди поддръжници на десните политически сили излязоха на демонстрации в Италия броени седмици преди провеждането на важния за страната референдум, който цели промени в конституцията на страната и може да доведе до излизане на Италия от ЕС, пише БГНЕС.

Във Флоренция хиляди протестиращи от цялата страна се събраха, за да се обявят срещу референдума, който ще се проведе на 4 декември, пише в. "Франкфурт алгемайне цайтунг". Конституционната реформа, която е заложена в него, цели да опрости двукамарната система в Италия и да я направи по-ефективна. Това ще стане чрез ограничаване на властта на Сената като горна камара, което според министър-председателя Матео Ренци ще спести пари и ще направи прокарването на закони много по-лесно. Промените предвиждат и намаляване броя на членовете на горната камара от 315 до 100. Това ще означава, че редица важни въпроси от национално, а не само местно ниво, ще бъдат решавани от долната камара и в нея ще бъде концентрирана основната власт.

Резултатът от референдума е важен за страната и за Европа, защото според някои анализатори той може да доведе до дестабилизация в държавата, да разпали антиевропейски настроения и да повдигне въпроса относно желанието на Италия да остане в Европейския съюз. Освен това Ренци обяви, че ако народът гласува „против” промените, той ще подаде своята оставка. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници