БЛС иска да се върнат лекарските права на д-р Маслев от Онкоцентъра в Пловдив

БЛС иска да се върнат лекарските права на д-р Маслев от Онкоцентъра в Пловдив
bnr.bg
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз призова в свое становище незабавно оттегляне на заповедта на министъра в оставка Петър Москов, с която той лиши от лекарски права за две години д-р Петко Маслев, патолог в пловдивския Комплексен онкологичен център, пише БГНЕС.

Според БЛС, недопустимо е използването на недоказани твърдения за извършени административни нарушения без конкретно производство и без неопровержимо доказана вина със цел бламиране на един или друг лекар, конкретно или произволно лечебно заведение. Това поведение всява неоправдан страх в обществото, петни медицинската професия и вреди на системата на здравеопазване.

Точно в такава фактическа обстановка, уточняват от БЛС, и при нарушение на закона е постановена заповедта, с която е отнето правото на д-р Петко Маслев да упражнява медицинска професия в България за срок от две години. "Този акт на Министъра на здравеопазването не е съобразен нито с процедурата по извършване на проверки на лечебните заведения от изпълнителна агенция "Медицински одит", нито с императивните постулати на административно санкционното производство. ...Без да е влязло в сила нито едно наказание за виновно извършено нарушение от страна на д-р Маслев, същият е санкциониран за повторност", казват от лекарския съюз.

БЛС напомня, че за подобни заповеди България е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници