Даниела Дариткова: Бюджет НЗОК гарантира стабилна здравна система

Даниела Дариткова: Бюджет НЗОК гарантира стабилна здравна система
bnr.bg
A A+ A++ A

Предвиденият бюджет за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България, както и възможността всяко следващо управление да може да провежда реформи. Това заяви днес от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова по време на гледането на първо четене на законопроекта за бюджет на Здравната каса за 2017 година, пише БГНЕС.

Според Дариткова, този бюджет е добър, защото дава възможност за развитие на здравноосигурителния бюджет: Факт е увеличението на бюджета с 222 752 500 лева в разходната му част за здравноосигурителни плащания, спрямо бюджета за 2016 г., значително са увеличени и средствата за дентална помощ. Законопроектът основно разчита на нуждата от платежоспособност и финансова стабилност на НЗОК, а задължение на всички парламентаристи е да развиват здравната система на България, призова Дариткова.

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 3 452 816 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6.2 млн. души. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2017 г. е 60:40.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 3 452 816 000 лв., от които 3 032 000 500 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Увеличават се средствата за здравноосигурителни плащания за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, е десет на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 341 381 600 лв.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. е съставен при запазване на условието за балансирано бюджетно салдо.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници