Игор Додон поиска оставката на министъра на отбраната Шалару заради НАТО

Игор Додон поиска оставката на министъра на отбраната Шалару заради НАТО
Източник: Сега
A A+ A++ A

 

Избраният за президент на Молдова Игор Додон заяви по телевизионния канал „НТВ-Молдова", че ще настоява за оставката на министъра на отбраната Анатолий Шалару, който се обявява за отмяна на неутралитета и влизане на страната в НАТО, предаде БГНЕС.

Додон каза още, че смята да изключи от Висшия съвет по сигурността председателя на Либералната партия Михай Гимпа, който призовава за влизане на страната в НАТО и за обединение с Румъния. Новоизбраният президент напомни, че военният министър многократно е нарушавал залегналия в конституцията неутралитет, правил е провокации и незаконно продавал оръжие.

Министър Шалару организираше в Молдова учения с участието на военни ат НАТО, освен това се обърна към пакта с молба да помогне за превръщането на миротворческакта операция в Приднестровието, в която участват руски, молдавски и приднестровски „сини каски”, в международна мисия на граждански наблюдатели.

Преди броени дни Шалару обяви, че се е договорил с украинския си колега Степан Полторак за подготовка на съвместен план за извеждане на руските военни и въоръжения от Приднестровието, който предвижда създаване на „зелен коридор” през украинска територия. Социалистическата партия, чиито председател е Додон, на два пъти поставя в парламента въпроса а оставката на Шалару, обвинявайки го в нарушаване на конституцията и в мащабни злоупотреби докато е ръководил министерствата на транспорта и на отбраната.

Управляващото мнозинство, сформирано от проевропейските партии в парламента, отказа да уважи искането заради опасения от разцепление в управляващата коалиция. Искането за извеждане на руските военни от Приднестровието се подкрепя и от други официални лица в Кишинев, включително и от президента Николай Тимофти. Приднестровските власти обаче са твърдо против това. Според президента на непризнатата република Евгений Шевчук „руската група войски, която играе ключова роля в миротворческата операция в района на Днестър, е гарант за мира и стабилността в Приднестровието”.

От 1994 година Молдова сътрудничи с НАТО в рамките на план за индивидуално партньорство. По данни на Международния републикански институт на САЩ, само 16% от молдовците са за влизане в НАТО, а против – 40 на сто. Руските миротворци са в зоната на приднестровския конфликт от 1992 година и парираха войната в региона. Това дава възможност на Кишинев и Тираспол да преговарят за мирно уреждане на конфликта. Руските военни охраняват и складове с боеприпаси близо до село Колбасна. Там има над 20 000 тона оръжия и боеприпаси, събрани след като съветските войски се изтеглиха от източноевропейските държави. 

#Игор Додон #НАТО #Молдова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници