Учени от Пловдив създадоха салам против рак
Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания.
Саламът съдържа ликопин - веществото, което се съдържа в люспите на доматите и определя червения им цвят.
Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти.
„При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител," заяви доц. Панталей Денев, цитиран от БГНЕС.
Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене.
Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.
Още по темата:
- » Пловдив спечели Европейското първенство по гребане през 2025 година
- » Шофьор блъсна и уби 85-годишна старица на пътя
- » Откриха десетки опасни вещества в домати в Румъния