Парламентът може да попълни квотата си във ВСС преждевременно

Парламентът може да попълни квотата си във ВСС преждевременно
Тази процедура, която касае парламентарната квота от 11 души, ще започне още в края на юни, каза Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет може да бъде попълнена преждевременно през септември, преди изтичането на мандата на настоящия ВСС.

Процедурата по номинации на членове на новия състав на ВСС ще започне максимално бързо след излизането на указа на президента за обнародване на промените в Закона за съдебната власт, обяви председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова пред „Фокус".

„Тази процедура, която касае парламентарната квота от 11 души, ще започне още в края на юни. Веднага след указа на президента, който може да излезе и тази седмица, ще има заседание на Комисията по правни въпроси и ще разпишем и стартираме процедурата за номинации," заяви още Искра Фидосова.

По думите й за попълването на парламентарната квота ще са необходими около 3 месеца и септември се очаква да се проведе самият избор и гласуване в пленарна зала.

„Ще обявим сроковете – докога ще се представят кандидатите за членове на ВСС, публично оповестяване на сайта на тяхното представяне, кой ги е представил, с какви мотиви; публично ще оповестим всички документи, които засягат съответните кандидати, автобиография, допълнителни данни за професионална квалификация... Ще има публично изслушване, което ще бъде предавано в реално време, по интернет, в присъствието на медии. Ще могат да се задават въпроси към всички кандидати. Когато приключи изслушването, правната комисия ще изготви подробен доклад и кандидатурите ще влязат в пленарна зала," уточни Искра Фидосова.

Според нея процедурата за 11-те души от магистратската квота „също незабавно трябва да я започнат".

„Ще има възможност в рамките на три месеца, да се проведат всички събрания, да се номинират кандидатите за членове на ВСС, да може всеки да се запознае достатъчно време с тях, те да се явят на изслушване, да им бъдат задавани въпроси не само по дейността им като магистрати, но и по лични качества и по отношение на други въпроси, които вълнуват магистратите и представителите на неправителствения сектор," заяви още председателят на правната комисия.

#ВСС #Искра Фидосова #Парламент #квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници