Оланд бърза да изтегли френските военни от Афганистан след смъртта на четирима

Оланд бърза да изтегли френските военни от Афганистан след смъртта на четирима
Франсоа Оланд обеща на войниците от контингента в Афганистан, че ще изпълни предизборното си обещание да ги изтегли до края на 2012 г., още в края на май при посещението си в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди, че изтеглянето на френските части от Афганистан ще започне през юли и ще приключи до края на 2012 г.

Той направи съобщението след вестта за самоубийствения атентат, при който в провинция Каписа загинаха четирима френски военнослужещи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Изтеглянето на контингента, едно от предизборните му обещания, ще стартира през юли и ще завърши в края на 2012 г., обяви президентът в кратка декларация в Тюл, централна Франция, където ще участва във възпоменателна церемония за избиването на цивилни от нацистите на 9 юни 1944 г.

„Дотогава всичко трябва да се направи, за да изпълнят нашите части задълженията си, но при по-високо равнище на сигурност, при по-голяма бдителност за живота на войниците. Поемам тук ангажимента и ще бъда гарант на тази операция," добави Франсоа Оланд.

Той припомни, че мисията на френските части е да помогнат на Афганистан възможно най-бързо да си възвърне суверенитета в рамките на организиран и бърз преход.

Франсоа Оланд обяви, че ще бъде оказана национална почит на жертвите, но не уточни нито кога, нито под каква форма, а ранените ще бъдат репатрирани в най-кратки срокове.

При самоубийствената атака в събота загинаха четирима френски войници и техният преводач, а петима други бяха ранени, трима от които сериозно.

Така загиналите френски войници от началото на международната операция в Афганистан през 2001 г. вече са 87 души.

В Афганистан са разположени близо 3500 френски войници, главно в Кабул и източната част на страната. Общо 130 000 са чуждите войници в Афганистан, от тях 90 000 американци.

#Франция #президент #Франсоа Оланд #Афганистан #атентат #Кабул #НАТО #контингент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници