Хранителна добавка взе живота на новородено във Франция

Хранителна добавка взе живота на новородено във Франция
Източник: Новини.бг
A A+ A++ A

Франция действа по въпроса със спирането на продажбите на определена марка витамин Д, след като приемът на такъв от новородено бебе доведе до неговата смърт, съобщи БиБиСи, цитирана от 24 часа.

Французите имат практика да дават на децата под 5-годишна възраст такава добавка, за да предотвратят липсата й в организма им. Доза от витамина на определената фирма обаче довежда до фаталния край на 10-дневното бебе. Френската медицинска агенция по безопасността смята, че конкретната добавка има връзка със случая. Специалистите твърдят, че има много други продукти, които могат да се използват като заместител на този. Министърът на здравеопазването Марисол Турен твърди, че принципно децата не са в опасност заради приема на витамин Д.

Тя споделя, че има специфични начини относно приложението на продукта, които крият рискове. Марисол Турен увери родителите, че ще получат прозрачна, обективна и надеждна информация. В изявление на Френската медицинска агенция по безопасността се разкрива, че единствено конкретната марка изисква използването на пипета. Новороденото е починало в дома си на 21 декември, очевидно, след като е дадена доза от веществото през устата именно чрез пластмасова пипета. Мигновено са проличали признаците на задушаване и два часа по-късно бебето е загинало.

Новините за смъртта на бебето не бяха разкрити от френските здравни власти, но преди броени дни се появи информация за случая във техни медии. Органите на здравеопазването твърдят, че още през 2006 година те са предприели мерки за намаляването на рисковете от приема на добавката, след като са били разкрити негативни последствия от нея. Въпреки това до този момент смъртни случаи не са били регистрирани, а продуктът се предлага на пазара още от 1990 година.

#Франция #френските

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници