До 2 седмици съобщават балообразуването за седмокласниците

До 2 седмици съобщават балообразуването за седмокласниците
http://www.silistra.bg
A A+ A++ A

До 15 февруари педагогическите съвети на училищата, обучаващи ученици след седми клас, трябва да посочат балообразуващите елементи, според които децата ще бъдат приемани. Това съобщи за предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Евгения Костадинова от МОН. Тя обясни и кои са задължителните елементи в балообразуването на седмокласниците тази година.

„Задължително, независимо от училището, в което ще кандидатстват и ще бъдат приети учениците, в техния бал ще се включват два предмета, посочени от педагогическия съвет от свидетелството за основно образование, които учениците са изучавали в задължителната подготовка, тези два предмета ще участват в бала – оценките им, превърнати в точки. Вторият задължителен елемент, който независимо от училището ще участва при бала, са резултатите от външното оценяване по български език и по математика. Както българският, така и математиката ще участват задължително в балообразуването, но всяко училище ще има свободата да прецени с каква тежест ще вземе резултата по български или по математика“, каза Евгения Костадинова.

В бала на учениците могат да се включат и допълнителни критерии като резултатите от олимпиади и състезания, но това отново ще зависи от преценката на педагогическия съвет във всяко училище, допълни Костадинова. Тя подчерта, че новите правила за кандидатстване произтичат от философията на новия училищен закон. Тази година – за разлика от предишни – всеки ученик след седми клас ще намери своето място за продължаване на образованието си, коментира експертът.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници