Ердоган готов да агитира по площадите за референдума

Ердоган готов да агитира по площадите за референдума
Източник: zaPernik.com
A A+ A++ A

След парламентарните избори на 1 ноември 2015 г., които управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели с 49 на сто, президентът Реджеп Тайип Ердоган отново ще бъде водещата фигура в агитационната кампания на ПСР за гласуване с "да" на референдума за промените в конституцията, с които фактически ще се премине към президентска система на управление в Турция, пише 24 часа.

Смята се, че Ердоган е фигурата, която може да привлече гласовете на колебаещите се. На общите избори на 7 юни 2015 г. ПСР загуби парламентарното мнозинство. Пет месеца по-късно, благодарение на Ердоган, който бе главният агитатор на митингите, ПСР увеличи с над 9 на сто гласовете и постигна 49,4 процента. Според управляващата ПСР тази формула отново ще бъде вкарана в действие. Специален акцент в кампанията се предвижда да бъде поставен на митингите в Източен и Югоизточен Анадол за привличане на младите хора и на жените за положителен вот. Според проучванията на общественото мнение в тези области има най-голям брой противници на промените в конституцията или колебаещи се избиратели.

Очаква се до края на тази седмица да бъде обявена датата за провеждане на референдума - 9 или 16 април. След това ще започне предизборната агитация. Предвижда се Ердоган да участва в митингите във всички области на страната, за да отговори от площадите на въпросите, които вълнуват хората. Въпросът, който най-много вълнува колебаещия се електорат, е "какво ще е бъдещето на президентския режим след Ердоган" коментира вестник Хабертюрк.

КОАЛИЦИЯТА НА ПСР И ПНД Е ЗА 60 НА СТО "ДА"

Коалирането, макар да не е обявено официално, между управляващата ПСР и опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, благодарение на което ПСР успя да прокара в парламента законопроекта за конституционните промени, ще продължи и в кампанията за "да" на референдума. Като коментира резултатите от изборите на 1 ноември 2015 г., анализаторът от вестник "Миллиет" Мехмет Тезкан отбелязва, че "тогава ПСР получи 49,4 на сто, което е равно на 23,6 млн. избиратели, а ПНД удари дъното с 11,9 на сто, т.е. остана с 5,6 млн. гласа. Аритметически процентът на двете партии е 61,3 процента.

Понеже системата не позволява право на съществуване на малките партии, част от техните гласове ще отидат за управляващата коалиция, кюрдските гласове са около 10 на сто, явно е, че "коалицията" се стреми да получи 60 на сто на референдума, което да й гарантира и спечелването на изборите през 2019 г.", посочва Тезкан. Според турския анализатор коалирането между ПСР и ПНД има по-далечна стратегическа цел, а именно организиране на политическото пространство и на обществената структура на базата на консолидиране на дясното пространство.

#ПСР #Реджеп Тайип Ердоган #ПНД #референдума

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници