Павлова: 80% от пътищата на България са в много лошо състояние

Павлова: 80% от пътищата на България са в много лошо състояние
Според първата жена министър на регионалното развитие и благоустройството традициите в строителството са почти запазени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Състоянието на 80% от пътищата в България е много лошо, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„18 000 км е нашата пътна инфраструктура. 80% от нашата пътна инфарструктура са втори и трети клас пътища и състоянието им е много лошо“, заяви Лиляна Павлова пред БНТ и допълни, че през април и май са били ремонтирани пътните участъци с „най-големи кратери“.

Около 500 млн. лв. са отпуснати за ремонт на малките пътища, но вече трети договор за ремонт е прекратен, информира още министърът.

„За съжаление имаше практика, която ние прекратихме – фирмите играеха на малка цена и бърз срок. Тази практика я прекратихме, защото фирмите не спазваха срока“, обясни Лиляна Павлова и увери, че държавата търси неустойки от фирмите, неизпълнили договорите.

Другите спешни ремонти – на трите най-опасни виадукта по магистралите „Тракия“ и „Хемус“, могат да започнат през есента, прогнозира регионалният министър.

В 13:00 часа в сряда ще бъдат отворени офертите на фирмите, кандидатствали да извършат ремонтите. Лиляна Павлова изрази надежда, че фирмите „могат и знаят как се правят ремонти на такива сложни съоръжения“.

По думите й кандидатите са поне десет и сред тях има както български, така и чуждестранни компании. На 1 юли Лот 2 от автомагистрала „Тракия“ – отсечката от Стара до Нова Загора, ще бъде пуснат в експлоатация, а на 1 август – и отсечката от Нова Загора до Ямбол, съобщи още Лиляна Павлова.

„От 1 август ще можем да пътуваме до морето почти през цялото време по магистрала. За другата година ще остане само отсечката от Петолъчката до Карнобат“, увери регионалният министър.

По думите й пътният възел Бургас – „Меден рудник“, който ще бъде пуснат в петък, е другото улеснение по пътя към морето, защото ще облекчи големите задръствания в района.

Според Лиляна Павлова автомагистрала „Струма“ също върви много добре, а строителството й ще се поднови на 1 юли, когато археолозите от трите археологически обекта по пътя ще освободят лотовете.

„В годините качеството на строителството в България е било напълно съизмеримо с това на Европа“, заяви Лиляна Павлова по повод 130-ата годишнина от създаването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която се навършва на 27 юни.

Според първата жена министър на регионалното развитие и благоустройството традициите в строителството са почти запазени.

През 1935 г. тогавашният министър Спас Ганев въвежда годишниците в министерството, които продължават да се поддържат и до днес, разказа Лиляна Павлова.

#виадукт #магистрала „Струма“ #магистрала „Хемус” #магистрала „Тракия” #МРРБ #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници