Кипър евакуира хора от Сирия по време на председателството на ЕС

Кипър евакуира хора от Сирия по време на председателството на ЕС
Министърът на външните работи на Купир г-жа Ерато Козаку-Маркулис. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кипър, който ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, е готов да организира с европейските си партньори операция по евакуирането на чуждестранни граждани от Сирия, заяви кипърският външен министър г-жа Ерато Козаку-Маркулис.

„Намираме се само на 100 км от ливанския и сирийския бряг. Каквото и да се случи там, то ще ни засегне“, коментира Маркулис в интервю за АФП, цитирано от БГНЕС.

„Ние сме изключително разтревожени от ситуацията, най-вече в Сирия, и поради това още от самото начало заехме позиция, че трябва да избегнем на всяка цена военна намеса. Според нас военна операция в Сирия ще създаде взривоопасно положение в целия регион, не само в Сирия“, допълни тя.

Във връзка с ролята на Кипър за евакуирането на 65 000-те чуждестранни граждани от Ливан през 2006 г. по време на войната с Израел, министърът заяви, че е припомнила на колегите си от другите държави членки географското положение на острова при подобно развитие на събитията.

„Ние им напомняме. На всеки Съвет на външните министри припомням не само географската ни близост, но и опасностите и заплахите“, заяви Козаку-Маркулис.

„Ако тези потенциални бежанци и хора, искащи убежище, не пристигнат по море, ще дойдат от окупираните зони и това в момента е нашият най-голям проблем“, каза още Маркулис.

Турция е окупирала от 1974 г. североизточната част на Кипър, която е разделена от Република Кипър чрез „зелена линия“, чието наблюдение е поверено на ООН.

Североизточната част на Кипър се самообяви за Севернокипърска турска република, но тя е призната само от Анкара.

„Представете си, че има гигантски смутове в Близкия изток, мнозинството бежанци ще дойдат по този път“, опасява се Козаку-Маркулис.

Във връзка с неотдавнашния „приток на бежанци в Италия и в Малта“ след бунтовете в Северна Африка, тя заяви, че в този контекст един от приоритетните въпроси, които ще наследи начело на ЕС, е общата политика в областта на предоставянето на убежище.

Според министъра „бремето трябва да бъде поделено между държавите от южната част на ЕС и държавите от северната част“.

Първите поемат основната част от разходите по приемането на бежанци, прогонени от родината им заради Арабската пролет.

„Неотдавна взехме решение да не връщаме в Сирия хората, искащи убежище, и нелегалните имигранти, които са тук, докато положението не се изясни. Но има лимит на това, което можем да направим, ние сме малка страна“, заяви Козаку-Маркулис.

„Сега се готвим с партньорите ни от ЕС за възможна евакуация на хора от Сирия. Имаме център за управление на кризи, който подсилихме“, допълни тя.

Във връзка с разрешаването на въпроса за поделянето на Кипър Ерато Козаку-Маркулис заяви, че не очаква то да бъде улеснено от факта, че Кипър ще бъде ротационен председател на ЕС за срок от шест месеца.

Анкара реши да замрази контактите си с председателството на ЕС, докато то се упражнява от Кипър.

„Това никога не е било част от дневния ред и не ни е работа да го вписваме в дневния ред“, посочи кипърският външен министър и допълни, че темата за отношенията с Турция редовно се разисква на срещите на външните министри и на правителствените ръководители на ЕС.

„Винаги сме искали диалог с Турция. Проблемът е, че Турция изгради бариера, бетонна бариера. Те не само че не ни признават, а дори не искат да говорят с нас. Така че съществува пълна безизходица във връзка с диалога с Турция“, завършва Козаку-Маркулис.

#Близкия изток #ООН #Африка #Ливан #Ерато Козаку-Маркулис #Европейския съюз #ЕС #ротационно председателство на ЕС #Анкара #Турция #Сирия #Кипър #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници