ГЕРБ вече против министри начело на предизборни щабове

ГЕРБ вече против министри начело на предизборни щабове
Министърът на вътрешните Цветан Цветанов взе участие в Кръгла маса за изборния процес, организирана от президента Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ ще предложи да бъде въведена забрана за председател на предизборен щаб на политическа партия да бъде избиран член на изпълнителната власт – министър, вицепремиер или премиер.

Това съобщи министърът на вътрешните Цветан Цветанов по време на Кръглата маса за изборния процес, организирана от президента Росен Плевнелиев, предаде Дарик радио.

Цветанов обясни идеята си със „спекулациите“, които се появили при последните президентски и местни избори, когато той оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ.

Вицепремиерът допълни, че така ще се ограничат популизмът и твърденията, че МВР може да влияе върху изборния процес.

„Смятате ли, че аз ще упражня някакво си право, за да въздействам върху изборния процес? Това просто е смехотворно, но то популистки би могло да бъде лансирано в публичното пространство. ГЕРБ ще предложи забрана за председател на предизборен щаб на политическа партия да бъде избиран член на изпълнителната власт – министър, вицепремиер или премиер“, коментира Цветанов.

„Това ще затвори и последната възможност за някаква спекулация, защото, когато съм в законоустановен платен годишен отпуск, аз не съм влизал в министерството и умишлено не съм влизал, защото, ако бях забелязан да влизам, представете си какви спекулации щяха да бъдат породени“, каза още той.

По думите му сега отново на дневен ред излиза „публичното говорене на някои субекти в публичното пространство, че едва ли не МВР упражнява натиск“ върху политическите опоненти на управляващата партия за подслушване на телефони.

„Това са толкова несериозни неща, че не си заслужава просто да го коментираш“, подчерта Цветанов.

„Относно списъците за МВР, и по-специално българските документи за самоличност, които дават към ЕСГРАОН, аз смятам, че това вече е отпаднало, защото с последните изменения в Закона за гражданската регистрация, има вече текстове, които са премахнали тази възможност. Тази възможност не стои на дневен ред и МВР не предоставя информация на ГРАО, по която тя да си гради своите списъци“, коментира още министърът.

Цветан Цветанов обяви като неоснователни твърденията за големия брой недействителни бюлетини на последните избори, като съобщи данни от предишни избори.

По-рано в дискусията неправителствени организации призоваха президентът да съдейства за по-голяма прозрачност в работата на ЦИК – като се запише законово задължение комисията да публикува стенограмите от заседанията си в сайта си в интернет, като се потърси и възможност за директно излъчване на тези заседания онлайн.

#ГЕРБ #избори #ЦИК #Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #президент #Росен Плевнелиев #МВР #ГРАО #ЕСГРАОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници