Затънал във финансови проблеми, Кипър поема председателството на ЕС

Затънал във финансови проблеми, Кипър поема председателството на ЕС
Президентът на Кипър Димитрис Христофияс се изправя пред двойно предизвикателство - освен вътрешните финансови проблеми, ще трябва да се заеме и с тези на еврозоната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Република Кипър поема ротационното председателство на Европейският съюз от 1 юли до края на 2012 г.

За пръв път ЕС ще бъде оглавен от толкова малка държава с население, което една надхвърля 800 000 души, а нейният БВП е само 0,2% от общата икономика на еврозоната, предаде БГНЕС.

Председателството на Кипър съвпада с извънредно сложен период за Европа, която преживява дълбока финансова криза и на карта е поставено благосъстоянието не само на страните от зоната на еврото, на и на целия ЕС.

Жертва на кризата стана и самият Кипър, който преди по-малко от седмица бе принуден да се обърне за спешна помощ към партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд.

Тази болезнена стъпка страната трябваше да направи под натиска на ЕС, за да рекапитализира банковия си сектор, оказал се на ръба на банкрута заради колосалните кредити, предоставени на Гърция – самата тя намираща се в дългова пропаст.

Така за пръв път в историята на ЕС негов председател ще е страна, която не е в състояние сама да реши финансовите си проблеми.

Официалната тържествена церемония по предаване на председателството на Евросъюза на Кипър ще е на 5 юли в театъра на античния град-държава Курион, основан през 12 в. пр.Н.е., на брега на Средиземно море - в момент, когато експертите на Тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) ще определят размерите на необходимата помощ за Кипър.

И още една особеност на кипърското председателство: начело на ЕС застава държава разделена по национален признак.

В северната част на острова се намира признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР), населена предимно с турци.

Според протокола за приемането през 2004 г. на Кипър в Евросъюза е посочено, че правната система на ЕС не обхваща районите, които не се намират под ефективния контрол на правителството, т.е. изключва северната част на острова.

През 2008 г. Кипър влезе в еврозоната.

Против председателството на ЕС от Кипър се обяви Турция, мотивирайки се с нерешения кипърски проблем. Анкара се закани през предстоящите шест месеца да бойкотира всички изяви, към които може да има отношение Никозия.

#Кипър #ЕС #ротационно председателство #Турция #Анкара #Никозия #Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници