Иран готви закон в отговор на петролното ембарго на ЕС

Иран готви закон в отговор на петролното ембарго на ЕС
Иранският законопроект предвижда Ормузкият пролив да бъде блокиран за танкери с петрол за страни, подкрепящи санкциите срещу Техеран. Снимка: dailycaller.com
A A+ A++ A

Комисията по национална сигурност и външна политика към парламента на Иран е подготвила законопроект, отговор на петролното ембарго на Европейския съюз, влязло в сила на 1 юли.

Иранският законопроект предвижда Ормузкият пролив да бъде блокиран за танкери с петрол за страни, подкрепящи санкциите срещу Техеран, предае БНР.

През пролива се транспортира по-голямата част от петрола, изнасян от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Ирак и почти всичкият природен газ от Катар.

Санкциите срещу Иран бяха наложени, за да бъде принудено правителството в Техеран да спре ядрените си програми, за които Западът подозира, че целят изработването на атомно оръжие.

В Истанбул ще се проведат разговори на експертно равнище на страните от „шесторката“ - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия, с ирански представители по ядрената програма на Техеран.

#Иран #петролно ембарго #Европейския съюз #ЕС #закон #законопроект #танкери #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници