Сладоледът с яйчен прах може и да бъде пуснат в продажба
Тези 12,5 тона сладолед, за производството, за който е използван яйчен прах с фипронил, може и да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството фипронил в него е под 0,005. Това стана ясно от думитер на д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните, информира НОВА.
"Има регламент от 2014 година, според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана", съобщи д-р Камен Николов.
„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”,съобщи той и подчерта: „Нисък е рискът за потребителите”.
Още по темата:
- » Храни като чипса и следоледа са толкова пристрастяващи, колкото никотина, кокаина или хероина
- » Коя държава произвежда най-много сладолед годишно
- » Масови проверки за опасен сладолед на пазара, запечатаха цех във Варна