Паралелки с по двама ученици ще има в родопски села

Паралелки с по двама ученици ще има в родопски села
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Паралелки с по двама и с трима ученици ще функционират в родопските села през новата учебна година. Това става ясно, след като в някои общини местните общински съвети утвърдиха списък с маломерни и слети паралелки, които ще се формират през учебната 2017-18 г.

В боринското село Ягодина ще има само двама ученици в пети клас, в самостоятелна паралелка, като там учениците от първи до трети клас са едва седем и са в слята форма на обучение. В шести и седми клас във въпросното школо ще учат трима тинейджъри.

Идентична е ситуацията в доста общини в Смолянско. Подобна е ситуацията и в община Смолян, където в село Арда ще има паралелка само с трима ученици. Съветниците в Смолян утвърдиха списък с общо 33 маломерни и слети паралелки, които ще се формират през новата учебната година. Маломерни паралелки ще има не само в селските училища в общината, а и в три учебни заведения в областния град.

Четвърти клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Арда е в камерен състав от едва трима ученика. Всички паралелки в защитеното селско училище са с по-малко от 10 ученика, а две са слети от деца от различни класове. Общинарите одобриха самостоятелни и слети маломерни паралелки в основните училища и в селата Търън, Момчиловци, Широка лъка, Смилян.

Община Смолян  иска да запази селските училища чиито възпитаници ежегодно намаляват заради демографската криза.

#паралелки #учебна година #Смолянско #демографска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"