Кипър пое ЕС и поиска 5 млрд. евро заем от Русия

Кипър пое ЕС и поиска 5 млрд. евро заем от Русия
Президентът на Кипър Димитрис Христофияс заяви, че заемът от Русия вероятно ще бъде съпътстван с по-благоприятни условия от тези на МВФ и ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Република Кипър, която е засегната от тежка икономическа криза, поиска от Русия заем от 5 млрд. евро, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

„Получихме искане от кипърската страна. В момента го разглеждаме“, заяви Антон Силуанов, цитиран от руските агенции и БГНЕС, като уточни, че исканата сума е 5 млрд. евро.

Президентът на Кипър Димитрис Христофияс съобщи преди време, че е поискал помощ от Русия и ЕС, без да уточнява сумата. Той заяви, че заемът от Русия вероятно ще бъде съпътстван с по-благоприятни условия от тези на МВФ и ЕС.

Никозия вече получи в края на 2011 г. заем на преференциална лихва от 2,5 млрд. евро за 2012 г. от Русия, с която островната държава поддържа тесни икономически връзки.

Република Кипър, която се присъедини към ЕС през 2004 г., прие еврото през 2008 г., а на 1 юли 2012 г. пое ротационното председателство на ЕС, усеща с пълна сила икономическата и финансовата криза, разтърсваща Гърция, неин основен икономически и културен партньор.

Според някои аналитици общата сума на помощта, от която Кипър се нуждае, е от порядъка на 10 млрд. евро, за да окаже помощ на изпадналите си в затруднение банки и да уравновеси публичните си финанси.

#Кипър #Русия #Антон Силуанов #заем #ЕС #ротационно председателство #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници