Сорос предупреждава за нови избори в Италия до края на годината

Сорос предупреждава за нови избори в Италия до края на годината
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да помага на Италия, а не да я поучава, защото това би създало риск по-късно от още по-голяма победа на популистите на полуострова, смята американският милиардер Джордж Сорос в писмо, публикувано днес в „Кориере дела сера“.

Като отбелязва, че новото италианско правителство с участието на "Северната лига" (крайна десница) и "Движението 5 звезди" (антисистемно) имат различни бюджетни приоритети и електорат, Сорос изтъква, че правителството на Джузепе Конте би могло да падне, предизвиквайки избори в края на годината или началото на следващата. Резултатът от следващите избори ще зависи много от това как ЕС ще реагира на нестабилността на Италия. В Европа има тенденция да се използва всяка възможност да се поучава Италия, посочва той, цитиран от БГНЕС.

Ако ЕС възприеме тази линия, той сам копае гроба си, предизвиквайки отрицателна реакция сред италианския електорат, който може да даде още по-голямо мнозинство на популистите, добавя Сорос. ЕС е изправен пред много проблеми, но Италия се превърна в най-належащия, защото заплашва ценностите, които са в основата на Евросъюза – предупреждава роденият в Унгария американски милиардер, който вече е на 87 г.

Една от главните причини за победата на антисистеминте сили в Италия е проблемът с мигрантите, които масово пристигат на полуострова и са принудени да останат заради европейските правила, според които първата страна, която ги приема носи отговорност за тях. Сорос дава идеята за финансова компенсация на Европа за Италия за пристигащите мигранти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници