Цветанов пред АФП: В разследването на атентата няма пробив

Цветанов пред АФП: В разследването на атентата няма пробив
Месец след атентата Цветан Цветанов определя напредъка в разследването като окуражителен. Снимка: НХопределя напредъка в разследването като окуражителен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следователите не са постигнали никакъв сериозен пробив в разследването на атентата срещу израелски туристи на летището в Бургас на 18 юли, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за АФП.

Въпреки липсата на резултати, Цветан Цветанов определя напредъка в разследването като окуражителен.

„Очаква се, че разкриването на целия механизъм зад атентата ще отнеме време, понякога години. Но ние сме окуражени от работата, която свършихме в последните 30 дни," заявява вътрешният министър.

Той допълва, че терористът „чужденец", който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, както и себе си при атентата на 18 юли на летището в Бургас, е бил в България от 29 юни.

Цветан Цветанов казва още, че разпространяването тази седмица на фоторобот на предполагаемия съучастник на атентатора е последвало откриването седмица по-рано на фалшива американска шофьорска книжка, подобна на намерената у самия атентатор.

„Двете са направени на едно и също място, извън България, а може би също така извън Европа," смята министърът.

Вътрешният министър допълва, че е получена и ценна информация от анализа на самата бомба, като заявява, че части от нея приличали на „устройство, използвано при подобен атентат в друга страна", без да посочва кой атентат и в коя страна.

„Това води до извода, че тя може да е направена в чужбина. Разбира се, остава възможността за откриване на някои химически вещества на българска територия," допълва министърът.

Израел обвини Иран и „Хизбула" за атентата, най-кървавия срещу израелци в чужбина от 2004 г. насам, въпреки че българските власти заявиха, че няма никакво доказателство за това.

Иран отрече да е замесен в атентата, припомня АФП.

#Цветан Цветанов #АФП #разследване #атентат #терористична атака #израелски туристи #Трагедия в Бургас #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници