И паметници в Москва осъмнаха с качулки за „Пуси Райът"

И паметници в Москва осъмнаха с качулки за „Пуси Райът"
В жълто бяха покрити главите на Александър Пушкин и Наталия Гончарова - техният паметник е на Стария Арбат. Снимка: rt.com
A A+ A++ A

Покрити с цветни качулки осъмнаха няколко известни паметника в руската столица Москва в подкрепа на „Пуси Райът".

Според руските медии това е дело на членове на движението Anonymous, част от които са били задържани сутринта от московчани, пише вестник „Комерсант", цитиран от „Дневник".

Първи с емблематичната за пънк групата маска се е оказал паметникът на Ломоносов до сградата на Факултета по журналистика на Московския държавен университет.

Въпреки че наблизо е Кремъл, охраната не е успяла да попречи на активистите да влязат в двора и да украсят статуята със зелена качулка.

В жълто бяха покрити главите на Александър Пушкин и Наталия Гончарова - техният паметник е на Стария Арбат. Акцията там е преминала безпрепятствено и минувачите само са снимали.

Съвсем друга е била реакцията при опита да се надянат качулки на бронзовите партизани от скулптурната композиция при метростанция „Белоруская".

Според фоторепортер на вестник „Новая газета" няколко пътници са се сбили с младежите и с фотографите, защото това оскърбявало руснаците и беларусите.

Младежът, надянал маската, е бил задържан от полицията и е застрашен от обвиняване в дребно хулиганство, за което се предвиждат до 15 дни арест.

Акцията, тръгнала от „московското улично отделение на международното движение Anonymous", бе подета от други привърженици на момичетата от „Пуси Райът" и до обяд още няколко статуи се оказаха с цветни качулки.

Подобна акция бе организирана и в София на Паметника на съветската армия.

#„Пуси райът" #Русия #Москва #Anonymous #вестник „Комерсант"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници