Русия тества междуконтинентална балистична ракета от полигона Капустин Яр (ВИДЕО)

Русия тества междуконтинентална балистична ракета от полигона Капустин Яр (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube@Kanal13AZ

A A+ A++ A

Руските военни са извършили успешен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета от полигона Капустин Яр в южната Астраханската област, съобщиха от Министерството на отбраната на страната.

"На 12 април 2024 г. от 4-ти държавен централен междуконтинентален полигон "Капустин Яр" в Астраханска област бойният екипаж на Ракетните войски със стратегическо предназначение извърши успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от мобилна наземна ракетна система", заяви министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

В съобщението се уточнява, изстрелването е извършено в рамките на държавните изпитания на перспективни ракетни системи. Целта е била да се потвърди устойчивостта на ракетите на въоръжение в руската армия.

От министерството отбелязват, че всички задачи са изпълнени. Резултатите показват високата надеждност на руските ракети, осигуряващи стратегическата сигурност на страната.

Според ведомството ракетата е поразила целта на полигона Сари-Шаган в съседен Казахстан.

Ракетата изглежда е видяна във Волгоград, Оренбург, а дори в Иран и Израел - и там се споделят видеоклипове в социалните мрежи, които наподобяват полета на ракета.

Полигонът "Капустин Яр" е военна база на Русия, където се извършват секретни тестове на оръжия и различни технологии. Създаден е през 1946 г. на около 100 км от Волгоград. Неговото основно предназначение е провеждането на ракетни изпитания. Първото изпитание на балистична ракета в историята на СССР е на 18 октомври 1947 г. в "Капустин Яр".

Днешното ракетно изпитание е второ подобно от март до сега. В началото на миналия месец руското министерство на отбраната съобщи, че на територията на съветския космодрум Плесецк също е извършила тестово пускане на междуконтинентална балистична ракета "Ярс". От ведомството уточниха, че учебните бойни глави са пристигнали в определения район на полигон в Камчатка. Целта на изстрелването е да се потвърдят тактико-техническите и летателни характеристики на ракетния комплекс. Според ведомството "всички възложени задачи са изцяло изпълнени".

Тези изпитания идват на фона на продължаващата вече трета година пълномащабна война, която Русия води срещу Украйна. Според Москва руската армия воюва срещу колективния Запад, а не само срещу украинците. Президентът Владимир Путин заяви, че това е война за съществуването на Русия. По време на пресконференцията си след преизбирането му за пети шестгодишен мандат той заяви, че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война.




#балистична ракета #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници