Кои са „Пуси Райът"

Кои са „Пуси Райът"
Екатерина Самуцевич, Мария Альохина и Надежда Толоконникова получиха присъда от 2 г. за своя молебен срещу Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руски съд призна за виновни в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза" трите момичета от пънк групата „Пуси Райът".

Техният случай за пореден път привлече вниманието на света към Русия и се превърна в емблема на нетърпимостта на Кремъл към каквато и да е форма на бунт, коментира „Асошиейтед прес" в публикация, която разкрива какви личности се крият зад ексцентричните Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич.

Трите момичета се събират в арт групата „Война", която привлича вниманието с необичайните си пърформанси, предаде „Дневник".

В един от тях „Война" изрисува огромен пенис на част от Литейния мост пред централата на Федералната служба за сигурност в Петербург, като той стърчи точно пред прозорците на службата, когато се вдигне вечер.

По време на една от акциите на „Война" през 2008 г. Надежда Толоконикова, тогава 20-годишна студентка, бременна в 9-ия месец, участва в групова оргия в биологически музей под наслов „Прави секс заради наследника на малката мечка" (макар и с малко по-нецензурни думи).

Акцията е направена в навечерието на президентските избори, спечелени от Дмитрий Медведев.

Според „Асошиейтед прес" Надежда Толоконникова се е превърнала в основното лице на „Пуси Райът".

„Още от дете обичам да попадам в екстремни ситуации. Винаги са ми липсвали необичайните неща в живота," казва тя.

Толоконникова напуска родния си град Норилск на 17 години и започва да следва във Философския факултет на Московския държавен университет.

Там се запознава с Пьотр Верзилов, за когото се омъжва и който също става член на „Война". През 2009 г. обаче той е изгонен от групата заради обвинения, че е предал друг член на полицията.

„Феминизмът, изкуството и политиката заемат цялото й време. Посвещава цялото си време на това," казва Давид Абрамов, който помага на „Пуси Райът" да организират пърформансите си.

Мария Альохина е съвсем различно лице на „Пуси Райът". Тя е майка на петгодишно момче и дълго време се е занимавала с благотворителност и акции за защита на околната среда. Организирала е протести в защита на природния резерват Утриш в южната част на Русия.

Нейната приятелка и също активистка, занимаваща се с благотворителност, Олга Виноградова казва, че Мария Альохина е „роден активист". И двете често посещавали московска психиатрична болница за тийнейджъри, където помагали на пациентите да се социализират.

В писмо до съда благотворителнoто движение „Даниловци" описва Мария Альохина като „човек, на когото може да се вярва и разчита".

Според прокуратурата акцията им в църквата „Христос Спасител" в Москва не е била политически протест, а е целяла да обиди вярващите.

„Доколкото познавам Маша, съм сигурна, че тя не е искала да обиди никого. Тя приема „Христос Спасител" като политическа символ на новата руска държавност при Владимир Путин," казва Виноградова.

30-годишната Екатерина Самуцевич е учила компютърни науки и след като завършва МЕИ в Москва, бързо си намира работа във водещ изследователски център.

Веднага получава работа в секретен отдел, където прави софтуер за ядрената подводница „Нерпа", разказва нейният баща Станислав.

По-късно обаче тя напуска, за да учи фотография и мултимедия. Дипломният й проект е бил създаването на браузър, който целенасочено манипулирал резултатите при търсенето. Целта й е било да покаже колко зависими са хората от медиите и безпомощни в тази неизследвана сфера.

Според един от преподавателите й Алексей Шулгин Екатерина Самуцевич е „затворена и срамежлива". Той твърди, че тя е талантлива и както много млади хора в Русия „се обръща към изкуството за отговори за моредните времена".

Бащата на Екатерина Самуцевич казва в интервю от миналия месец, че не споделя някои от вижданията на дъщеря си за изкуството и политиката, но се чувства горд от това как тя е готова да посрещне наказанието си, вместо да се откаже от принципите си.

#„Пуси райът" #Надежда Толоконникова #Мария Альохина #Екатерина Самуцевич #Москва #Русия #молебен #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници