25 кандидат-бежанци от Сирия и Ирак обявиха гладна стачка в Любимец

25 кандидат-бежанци от Сирия и Ирак обявиха гладна стачка в Любимец
По закон и по европейските правила държавата е длъжна да настанява кандидатите за бежанци в центрове с отворен режим на работа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

25 кандидати за бежанци, държани при затворен режим в дома за нелегални имигранти край турската граница в село Любимец, вече трети ден са в гладна стачка.

Информацията е съобщена на Инициативния комитет за солидарност с бежанците от Рая Апостолова, която е на място в региона, тъй като прави докторантура в централния европейски университет, предаде „Дневник".

Всички протестиращи са подали молби за бежански статут, но чакат да бъдат преместени в центровете за настаняване на бежанци от месеци.

Според Рая Апостолова хората са в Любимец всеки от различен период от време, но повечето са там от поне 3-4 месеца.

По закон и по европейските правила държавата е длъжна да настанява кандидатите за бежанци в центрове с отворен режим на работа.

След подаване на молба за защита, хората трябва да бъдат извеждани от центровете, които са подобни на затвор и са със затворен режим на достъп и да ги настаняват в бежански домове.

Доскоро това не се случваше заради ниския капацитет на държавната агенция за бежанците, от където обясняваха, че няма достатъчно места за всички кандидати за бежанци.

Затова тази година най-сетне държавата успя да отвори нов дом – в село Пъстрогор, отново близо до турската граница, където се очакваше да попаднат бежанците, влезли оттам.

Капацитетът на новия център за бежанци е за около 350 човека.

Въпреки това се оказва, че кандидати за бежанци продължават да бъдат държани в затворения център в Любимец, въпреки че законите и европейските правила го забраняват.

Рая Апостолова каза, че не може да намери обяснение за случващото се, тъй като сама е видяла с очите си, че в Пъстрогор има свободни места.

Директорът на дома в Любимец Красимир Иванов, който в момента е в отпуск, разказа пред „Дневник", че вероятно става дума за хора, които отскоро са подали молби за защита, но очакват да бъдат изведени от центъра едва ли не на следващия ден.

Заради случващото се преди три дни 14 души започнали гладна стачка, като били последвани от още 11. Голяма част от протестиращите идват от Сирия, 4-ма души са от Ирак.

„Сред стачкуващите има и малолетни. Знаете какво става в момента в Сирия, тези хора какво вероятно са преживели, те трябва да бъдат третирани с приоритет," коментира Рая Апостолова.

#бежанци #Любимец #гладна стачка #Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници