Катрин Аштън се възмути от присъдата на „Пуси Райът"

Катрин Аштън се възмути от присъдата на „Пуси Райът"
Тази присъда е непропорционална, заяви Катрин Аштън в необичайно твърдата си реакция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над руското правосъдие тегне сериозна въпросителна, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън след произнасянето на присъдата на пънкарките от „Пуси Райът".

„Тази присъда е непропорционална," заяви Катрин Аштън в необичайно твърдата си реакция и призова властите в Москва да отменят присъдата от две години затвор, предадоха АФП и БГНЕС.

„Очаквам тази присъда да бъде преразгледана и отменена в съответствие с международните ангажименти на Русия," бяха точните думи на Катрин Аштън.

Позовавайки се на съобщенията за малтретиране и нередности по време на процеса, Катрин Аштън заяви, че делото „поставя сериозна въпросителна над спазването от Русия на международните задължения за справедлив, прозрачен и независим съдебен процес".

Всяко едно от момичетата от групата - Мария Алехина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, беше признато за виновно в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза" във връзка с „пънк молитвата" от 21 февруари като протест срещу руската църква.

Алехина и Толоконникова имат малки деца, а максималната присъда според руските закони беше седем години затвор.

Катрин Аштън заяви, че „това дело се прибавя към неотдавнашното нарастване на политически мотивираните сплашвания и преследването на активисти на опозицията в Руската федерация".

Тя допълни в комюнике, че това е „тенденция, която все повече безпокои ЕС" и „не отговаря на международните задължения на Русия във връзка със спазването на свободата на словото".

Катрин Аштън допълни, че спазването на човешките права и правовата държава са „неотменима част от отношенията ЕС-Русия" и заяви, че подобна присъда срещу две млади майки „за мирно, макар и противоречиво изразяване на възгледите им е крайно смущаваща".

#„Пуси райът" #Катрин Аштън #ЕС #Русия #Москва #Мария Алехина #Надежда Толоконникова #Екатерина Самуцевич #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници