Какво можем да научим от Африка за победата над Covid-19

Какво можем да научим от  Африка за победата над Covid-19
A A+ A++ A

Тъй като разпространението на новия коронавирус се ускорява по света, Африка до голяма степен е пощадена - досега.

През последните дни африканските държави съобщават за случаи и смърт от вируса, включително в Нигерия и Зимбабве. И ръководителят на Световната здравна организация издаде остро предупреждение: "Африка трябва да се събуди."

Възходът на Covid-19 идва като огнище на друг смъртоносен вирус - Ebola, който изглежда завършва в Демократична република Конго в Централна Африка. Тези, които реагираха на Ебола, сега насочват вниманието, ресурсите и опита си към Covid-19. Ето какво пише СНН:

"Нашият опит за справяне с множество огнища на Ебола предлага някои уроци, които могат да бъдат полезни при справянето с Covid-19. Някои от тях са по-специфични за африканския контекст, но повечето се прилагат навсякъде."

Защитете здравните работници. Това се очертава като основен приоритет, тъй като коронавирусът започва да затрупва здравната система в Съединените щати. За съжаление видяхме твърде много случаи на героични лекари, медицински сестри и други, които се заразяват с Ебола от пациентите, чийто живот се опитват да спасят. Работещите в здравеопазването са 21 до 32 пъти по-склонни да заболеят от ебола от общото население по време на епидемията от Западна Африка в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

С този нов коронавирус здравните работници ще се сблъскат с подобни рискове по време на работа и вероятно ще се наложи в много случаи да продължат лечението на пациентите дори и без най-съществените защитни мерки. Много здравни системи в Африка на юг от Сахара вече са силно ограничени, тъй като няма достатъчно лекари и медицински сестри, които да отговарят на основните потребности от здравеопазване на населението.

Трябва да защитим тази работна сила, за да предпазим здравните системи от колапс. Необходимо е здравните заведения да бъдат оборудвани и снабдени, а здравните работници трябва да бъдат обучени как да предотвратяват разпространението на инфекция в заведенията, както от пациент до пациент, така и от пациент до здравен работник.

Агресивно се отблъсквайте срещу слух и дезинформация с честа комуникация, основана на факти. В отговор на Ебола, лошата информация се разпространява бързо и представлява основна пречка за общността да си сътрудничи с усилията за откриване и забавяне на разпространението на болестта. Например в епидемията от ДРК слуховете доведоха до насилие над здравни работници и атаки, които унищожиха клиниките.

Домашните грижи ще бъдат важна част от този отговор и предоставянето на добра информация на семействата и общностите за това как да се грижат за болните - и кога да търсят грижи - ще бъде важен компонент на този отговор. Трябва бързо да разпространим възможно най-много информация за природата на вируса и реакцията.

Ангажирайте местната общност. Някои от нашите най-добри и най-ефективни действия по време на епидемията от Ебола в ДРК бяха направени чрез доверени членове на общността. Чрез обучението и оборудването им, за да информират и успокояват съседите си, сътрудничеството в общността ще се увеличи и ще улесни усилията за откриване на вируса и ще насърчи индивидуалните и семейни реакции, които ще забавят разпространението му.

Използвайте базирани на вярата мрежи. Вярващите водачи често са сред най-доверените членове на дадена общност и включването им в предоставянето на точна информация и насърчаването на сътрудничеството между членовете на техните конгрегации е изключително ефективно. В хронично недостатъчните африкански нации институциите, базирани на вярата, предоставят услуги, включително здравни грижи, където понякога правителствата не могат да достигнат.

Например организациите, които представлявам, Lutheran World Relief и IMA World Health, работят в партньорство с християнски здравни асоциации в няколко държави, за да предоставят информация за вируса, техническата помощ и оборудването и доставките за прилагане на превенция и контрол на инфекции в здравните заведения.

При неотдавнашното избухване на Ебола в ДРК работихме с църковните мрежи, за да осигурим техническа помощ, оборудване и консумативи за предотвратяване на разпространението на инфекции, както и за да помогнем на глобалната здравна общност да проследи къде се разпространява случаите на вируса.

Тест, тест, тест. Както откриваме в Съединените щати, не можете да го лекувате, ако не можете да го видите. Когато Covid-19 беше открит за първи път извън Азия, само две лаборатории в цяла Африка на юг от Сахара бяха оборудвани за обработка на тестове. Оттогава този капацитет е нараснал значително, но все още е недостатъчен, тъй като недостигът на комплекти за тестване и лабораторни консумативи са често срещани. Трябва да разширим възможностите за тестване до всяка национална и регионална референтна лаборатория на континента възможно най-скоро и да осигурим необходимите материали за тестване в съответствие с насоките на СЗО.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници