Ромпой и Тройката кацат в Атина да оценяват реформите в Гърция

Ромпой и Тройката кацат в Атина да оценяват реформите в Гърция
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой (на снимката) ще обсъди в Атина с премиера на Гърция Андонис Самарас реализирането на програмата от строги мерки за икономии на стойност над 11,5 милиарда евро за 2013-2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще обсъди в Атина с премиера на Гърция Андонис Самарас реализирането на програмата от строги мерки за икономии на стойност над 11,5 милиарда евро за 2013-2014 г.

Подготовката на тези мерки е условие за предоставянето на Атина на транш от 31,5 млрд. евро от втория пакет кредитна помощ на Европейския съюз и МВФ на стойност 130 млрд. евро, предаде БТА.

В Атина в петък ще пристигнат и ръководителите на мисията на Тройката кредитори, които ще оценят хода на реформите с цел да определят ще може ли Гърция да разчита на продължаване на спасителната финансова помощ.

Според правителствени източници Андонис Самарас възнамерява да прокара пакета от болезнени мерки на строги икономии в парламента във втората половина на септември по бързата процедура без да обръща внимание на реакциите на опозицията и профсъюзите.

Междувременно около 400 гръцки полицаи, служители на бреговата охрана и пожарникари протестираха в Атина в четвъртък, като изиграха мними самоубийства на бесилки, които поставиха пред финансовото министерство и парламента, за да илюстрират болката от бюджетните икономии.

„Тройката смуче нашата кръв," крещяха полицаите.

Атина планира да намали полицейските заплати в нова вълна орязвания в следващите две години - план, който вероятно ще провокира нови протести в близките седмици.

В стремежа си да покаже решимост и да изпълни исканията на международните кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, гръцкото правителство събра десетки милиони евро от нередовни данъкоплатци.

„Няма да има толерантност към неплащането на данъци," заяви финансовият министър Янис Стурнарас, посочвайки, че властите са конфискували депозити, къщи и луксозни коли, притежавани от укриващи данъци лица.

Правителството увеличи също проверките в популярни туристически курорти, след като разгневени собственици на ресторанти миналия месец прогониха данъчни инспектори на островния курорт Хидра.

В 80% от инспектираните обекти на места като Крит, Корфу и Санторини са регистрирани нарушения на данъчните закони, заяви гръцкото финансово министерство.

#Гърция #Андонис Самарас #Янис Стурнарас #Херман Ван Ромпой #Европейски съвет #ЕК #ЕЦБ #МВФ #бюджетни съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници