България конкурира Китай, САЩ и Турция в производството на ябълки

България конкурира Китай, САЩ и Турция в производството на ябълки
По време на Празника на ябълката в Екзарх Йосиф бяха представени както различни сортове ябълки, така и продукти, направени от този плод. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се конкурира в производството на ябълки с Китай, САЩ и Турция, които са най-големите износители на този плод в момента.

Тъй като ябълката присъства в програмата „Училищен плод" на Министерството на земеделието и храните, от ведомството възнамеряват да подпомогнат производството на този плод.

Това стана ясно по време на Празника на ябълката в русенското село Екзарх Йосиф, който е единствен по рода си у нас, предаде БГНЕС.

Празникът се провежда за пета поредна година, след като преди пет години са били раздадени 250 фиданки на семейства от селото.

Постепенно, с помощта на разсадника на бившия ректор на Русенския университет проф. Атанас Митков, в Екзарх Йосиф могат да се видят 26 от общо 44-те сертифицирани сорта ябълки, които се отглеждат в България.

Производителите от селото споделят, че тази година реколтата ще бъде по-малко и по-лоша от очакваното заради големите суши и болестите, нападнали плодовете.

Въпреки това от Министерството на земеделието са доволни, че в Северна България има двойно увеличение на площите, заети от ябълкови градини.

Според зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова това е положителен знак, още повече, че по програмата за развитие на селските райони се осигуряват доста средства за овощарството и зеленчукопроизводството.

По време на Празника на ябълката в Екзарх Йосиф бяха представени както различни сортове ябълки, така и продукти, направени от този плод.

Наред с ябълковата ракия и компоти бяха показани ябълков сапун, шампоан и дори перилен препарат. Жените от селото подредиха над 20 кулинарни специалитета, приготвени с ябълки.

#ябълки #МЗХ #Китай #САЩ #Турция #Екзарх Йосиф #Русе #Светлана Боянова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници