8 септември - Международен ден на грамотността

8 септември - Международен ден на грамотността
Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: Дейли Телеграф
A A+ A++ A

На 8 септември се отбелязва Международният ден на грамотността.

Той е обявен за първи път през 1965 година. Всяка година денят има свое послание и за 2012 то е "Грамотност и мир".

Според ЮНЕСКО, грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

„Вярвам, че образованието е основно човешко право и е ключово за премахване на  бедността в световен мащаб и за увеличаване на просперитета. Четенето пък е ключово умение за ученето. То е нещо, което всяко дете трябва да развие. Четенето може да се превърне в част от любовта към ученето през целия живот и да постави основите на критичното мислене, работата в екип и уменията за решаване на проблемите, умения, които ще бъдат необходими на детето за постигане на успех в живота", заяви по повод Деня на грамотността президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от БНР.

Според данни на ООН обаче около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система. В 35 държави пък грамотните са под 50% от населението.

Жителите и гостите на София могат да проверят правописа си и да получат безплатна консултация на площад "Славейков". Подготвени са тестове в три възрастови групи, а за тези, които решат своя тест без грешка, ще има награди.

#грамотност #Джим Йон Ким #президент на Световната банка #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници