Дончев още се надява ОЛАФ да помогне за АЕЦ „Белене"

Дончев още се надява ОЛАФ да помогне за АЕЦ „Белене"
Не виждам да има проблем високата експертиза от колегите в ОЛАФ да се ползва от една или друга българска институция, коментира в събота Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев все пак се надява европейската служба за борба с измамите да разследва възможни злоупотреби с финансирането на проекта АЕЦ „Белене".

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че буквално е уплашил руския президент Владимир Путин с решението си да даде сделката за АЕЦ „Белене" за разследване на ОЛАФ.

По този повод от ОЛАФ заявиха, че няма как да разследват АЕЦ „Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните им права.

„ОЛАФ има компетенции като разследва злоупотреби с европейски пари. Не виждам да има проблем високата експертиза от колегите в службата да се ползва от една или друга българска институция," коментира в събота Томислав Дончев пред „Дарик".

Той посочи, че България може да получи съдействие от ОЛАФ директно или чрез методическа помощ, защото тяхната експертиза била на по-високо ниво от експертизите на други служби в ЕС.

На 11 септември руската компания „Атомстройекспорт" съобщи, че е увеличила иска си за компенсации спрямо НЕК до 1 милиард евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ „Белене".

Делото ще се гледа от Международния арбитражен съд в Париж.

#Томислав Дончев #АЕЦ „Белене" #Владимир Путин #ОЛАФ #„Атомстройекспорт" #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници