Нападението в Бенгази отмъщавало за убийството на втория в „Ал Кайда"

Нападението в Бенгази отмъщавало за убийството на втория в „Ал Кайда"
Нападението срещу американското консулство в Бенгази отмъщава убийството на втория лидер на „Ал Кайда" Абу Яхия ал Либи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нападението срещу американското консулство в Бенгази отмъщава убийството на втория лидер на „Ал Кайда" Абу Яхия ал Либи.

Това обяви „Ал Кайда на Арабския полуостров" в комюнике, качено на ислямистки сайт и цитирано от американския център за следене на ислямистките сайтове SITE, предадоха АФП и БГНЕС.

„Смъртта на шейх Абу Яхия ал Либи стимулира ентусиазма и решимостта на синовете на Омар ал Мохтар в Либия да отмъстят на онези, които се подиграват и атакуват нашия пророк," се казва в комюникето на „Ал Кайда на Арабския полуостров".

Организацията не поема пряко отговорност от името на „Ал Кайда" за нападението, което съвпадна с годишнината на 11 септември в САЩ и при което загинаха четирима американци включително посланикът Джон Стивънс.

Тя обаче подчертава, че „надигането на народа в Либия, Египет и в Йемен срещу Америка и нейните посолства е знак към САЩ, че тяхната война не е насочена срещу групи и организации, а срещу ислямската нация, която въстана срещу несправедливостта и слабостта".

Водачът на „Ал Кайда" Айман ал Зауахири разпространи в навечерието на 11 септември видеоматериал, потвърждаващ смъртта на дясната си ръка Абу Яхия ал Либи, който бе убит през юни в Пакистан.

От своя страна председателят на либийския парламент Мохамед ал Мегариеф заяви в интервю за АФП, че чужди елементи са замесени в атаката срещу американското консулство в Бенагзи.

Той каза още, че нападението е било планирано и много точно изпълнено.

#Бенгази #„Ал Кайда" #Абу Яхия ал Либи #Либия #САЩ #посланик на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници