Пандемията в развитие: ЕС няма да получи скоро от ваксината на „АстраЗенека“

Пандемията в развитие: ЕС няма да получи скоро от ваксината на „АстраЗенека“
A A+ A++ A

Европейският съюз няма скоро да получи количества от ваксината на „АстраЗенека“, произведени в САЩ. Това твърди агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Агенцията изтъква, че това може да доведе до ново забавяне на ваксинационните планове в Европа.

„АстраЗенека“ планираше да компенсира предишно обявено намаление на доставките, като използва количества, произведени в трети страни.

„Съединените щати ни казаха, че няма начин да доставят ваксини на „АстраЗенека“ в Европейския съюз“, твърди високопоставен източник на агенцията в Брюксел.

Той допълва, че дипломати на страните членки са били информирани в сряда.

От фармацевтичната компания са отказали коментар.

Към момента нейната ваксина не е одобрена за използване в Съединените щати и според други събеседници на Ройтерс това също възпрепятства износа ѝ.

Освен в САЩ извън Евросъюза „АстраЗенека“ разполага с производствени мощности и в Индия. Те са обект на инспекция от страна на европейските власти. 

Световната организация по туризъм приветства гръцкия план за отваряне на туризма от средата на май и прикани и други страни да го приложат с цел безопасно пътуване и почивка.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис обяви план за рестарт на туризма от 14 май. Според туроператорите вече са започнали активни резервации за туристическия сезон, както от европейските страни, така от САЩ и Русия.

Гръцкият план определя като условие за влизане и почивка в Гърция представяне на сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен тест за коронавирус. Избирателно на границата част от туристите ще бъдат тествани и с бърз тест. В случай на заразяване с Covid по време на почивката на чужденците, разходите по хоспитализиране се поемат от Гърция, се посочва в условията за движение на туристи това лято.

В същото време приоритетно от началото на април ще се имунизират работещите в туризма.

В официално обръщение към гръцкото правителство Световната организация по туризма счита, че Атина има оптимален план за старт на сезона и приканва и други страни да го приложат.

Испания не е регистрирала досега нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с covid ваксината на "АстраЗенека" и ще продължи да я прилага, обяви здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Дариас се изказа малко след като здравните власти в Дания преустановиха използването на англо-шведската ваксина на фирмата "АстраЗенека" заради няколко случая на поява на тромби, единият от които - смъртен.

Дариас каза за телевизия "Секста", че в Испания са регистрирани незначителни странични ефекти от ваксинацията, уведомена е за случаите на съсиреци в Австрия, но до момента не е установена никаква случайна връзка между ваксината и тромбите.

Европейската Агенция по лекарствата (ЕМА) подкрепи ваксината и изтъкна, че ползите са много повече от вредите.

Испания е одобрила тази ваксина само за хора между 18 и 55 години и каза, че ще изчака за още данни от ЕМА, преди да прецени дали да последва примера на други европейски държави и да разшири обхвата на използване на препарата.

Броят на заразените спадна до най-ниска точка от август насам, след затихване на третата вълна, достигнала пик през януари, но скоростта на спадане се забавя.

За периода на последните 14 дни броят на случаите на 100 000 души достигна 132 в четвъртък, при 134 ден по-рано.

Правителството съобщи за 6255 новозаразени, с които общият брой стигна близо 3,2 милиона. Смъртните случаи нараснаха със 166 и вече са общо 72 085.

С намаляването на скоростта на разпространение на заразата и набиращото сила разпределение на ваксините някои испански региони отменят ограничителни мерки.

Испанското правителство трябва да утвърди днес план за подпомагане на най-пострадалите сектори от кризата в размер на 11 милиарда евро.

7 милиарда ще бъдат директните плащания към браншовете хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и търговия.

Управляващите социалисти на премиера Педро Санчес и коалиционните им партньори от „Подемос“ на Пабло Иглесиас имаха различия по плана.

От „Подемос“ настояваха за поне 8 милиарда директни помощи.

Испанската икономика регистрира рекорден спад от коронакризата.

Рязък скок на новозаразените и хоспитализираните с Covid-19 в Кипър поставя под въпрос предвидената нова фаза на деескалация на строгите мерки срещу разпространението на вируса. Всички сценарии са на масата на правителството, което днес на извънредно заседание взема критични решения.

Възможни нови облекчения на коронавирусните мерки бяха предвидени да започнат от 16 март – с отваряне отново на ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене и връщане на учениците от гимназиите в клас.

Решенията за тях правителството трябваше да вземе в сряда, но бяха отложени за днес заради критично влошаване на ситуацията, което продължава.

Броят на новозаразените през последните три дни скочи до над 400 случая, от извършвани около 40 000 теста дневно. Вчера бяха регистрирани 431 нови случая от направени близо 43 200 теста.

Пациентите с Covid-19 също се увеличават и болниците са на ръба на капацитета си.

Тревога предизвиква скоростта на нарастване на случаите, което се дължи в голяма степен на факта, че 25% от позитивните за Covid-19 в Кипър са свързани с британската мутация на вируса.

В Шотландия започна облекчаване на локдауна като вече ще могат да се срещат до четири души от две домакинства на открито, включително в частни градини и дворове. В Уелс от понеделник ще отворят фризьорските салони, съобщи БНР.

Отделните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – имат собствената политика в борбата с пандемията. В Шотландия от днес на открито ще могат да се срещат до 4 души, а при младите хора на възраст от 12 до 17 години е позволено да се срещат до четирима от четири различни домакинства.

Подновява се и практикуването на неконтактни спортове. Първоначалните планове на шотландското правителство не предвиждаха облекчаване на мерките преди 15 март, но първият министър Никола Стърджън заяви, че има основания да позволи вдигане на някои от ограниченията в резултат на постигнатия напредък в обуздаването на вируса.

В Уелс през уикенда ще бъде премахнaто правилото за оставане вкъщи. То ще бъде заменено с ограничение за движение само в района по местоживеене. От събота подобно на Шотландия до 4 души от две домакинства ще могат да се събират на открито.

На открито ще може да се играе голф, тенис и баскетбол. От понеделник отварят фризьорските салони, но само с предварително записване. Също от понеделник в Уелс се подновяват занятията в основните училища

#ваксина #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници