Франция затваря посолства заради карикатура на пророка Мохамед

Франция затваря посолства заради карикатура на пророка Мохамед
Скандален американски филм, осмиващ пророка Мохамед, предизвика гневни протести на мюсюлмани в целия свят през изминалите дни. Снимка: AFP/Getty Images
A A+ A++ A

Франция ще затвори в петък свои посолства и училища в близо 20 държави от съображения за сигурност заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед във френското сатирично издание „Шарли ебдо", съобщи външното министерство в Париж.

Мюсюлмански лидери осъдиха карикатурите като нова обида.

Карикатурите, публикувани в сряда, осмиват разпространения в интернет антиислямски филм и предизвиканите от него протести в мюсюлманския свят.

Изданието отпечата на корицата си рисунка, на която ортодоксален евреин бута инвалидна количка със седнал в нея човек с тюрбан, а на вътрешни страници публикува карикатури на Мохамед, на една от които ислямският пророк е изобразен гол.

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс нареди да бъде засилена сигурността на френските дипломатически мисии в мюсюлманския свят.

Той заяви от Кайро в интервю за френски медии, че е „против провокации в тези враждебни времена", предадоха „Ройтерс” и ДПА, цитирани от БТА.

На свой ред вътрешният министър Манюел Валс заяви, че свободата на словото, включително публикуването на карикатури, е едно от основните права на човека, защитени от законите на страната.

Коментарът си той направи след среща с лидерите на мюсюлманските организации във Франция.

Властите изпратиха полицейски части за борба с безредиците, които да охраняват редакцията на „Шарли ебдо".

Хакери обаче атакуваха сайта на френското списание, предаде РИА „Новости”.

Страницата е блокирана заради атаки, коментира главният редактор на изданието Стефан „Шарб" Шарбоне.

Редакцията бе замеряна със запалителни бомби през ноември миналата година, след като изданието публикува рисунка, осмиваща Мохамед.

През 2005 г. публикувани в Дания карикатури на ислямския пророк предизвикаха вълна от съпроводени с насилие протести в мюсюлманския свят, отбелязва „Ройтерс”.

Мюсюлмански лидери осъдиха публикуваните карикатури на Мохамед като поредната обида на Запада срещу вярата им, съобщи „Ройтерс”.

Те призоваха френското правителство да предприеме твърди действия.

„Отказваме да приемем и осъждаме френските карикатури, обиждащи пророка и осъждаме всякакви действия, които охулват това, в което хората вярват, че е свято", каза Есам Ериан, и.д. ръководител на египетските „Мюсюлмански братя" и Партията за свобода и справедливост.

Според него френското правосъдие трябва да подходи към въпроса със същата твърдост, с каквато е подходило и срещу списанието, публикувало голи снимки на съпругата на британския принц Уилям.

„Ако случаят с Кейт е въпрос от лично естество, карикатурите са обида срещу цяла група хора. Вярата на другите трябва да бъде уважавана", каза той.

Ериан се обяви също против всякакви реакции на мюсюлманите, съпроводени с насилие, но каза, че мирните протести са оправдани.

Говорител на „Мюсюлманските братя” приветства критиките на френското правителство срещу карикатурите, но заяви, че законодателството трябва да третира по еднакъв начин обидите срещу исляма и отричането на Холокоста.

„Ако някой се съмнява, че е имало Холокост, го вкарват в затвора. Но ако някой обиди пророка, неговите сподвижници или исляма, най-много (Франция) да се извини с две думи. Нито е справедливо, нито е логично", каза той.

#Франция #пророка Мохамед #Шарли ебдо #Париж #Мюсюлмански братя #Лоран Фабиюс #министър на външните работи на Франция #Кайро #Манюел Валс #министър на вътрешните работи на Франция #Дания #Запада #принц Уилям #Кейт Мидълтън #Холокоста

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници