6 убити при кървав атентат в Тайланд

6 убити при кървав атентат в Тайланд
Пожарникари и полицаи на мястото на експлозията в Патани, Тайланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Шестима души са загинали и над 50 са ранени при атентат, извършен в петък в Южен Тайланд.

Това сочат последни данни, публикувани в събота от тайландския в. "Банкок пост", предаде БТА.

Първоначално бе съобщено за петима убити и над 40 пострадали, напомня РИА-Новости.

По уточнени данни един от загиналите е член на отряд за самоотбрана, а сред ранените има 12 полицаи.

В петък в район Сай Бури от южната тайландска провинция Патани избухна самоделно взривно устройство в камионетка, паркирана на местния пазар.

То бе задействано по обяд, когато на пазара се събират най-много хора. Според полицията атентатът е организиран от сепаратистка групировка, изпратила бойци да обстрелят предварително златарски магазин наблизо, за да отвлекат вниманието на силите на реда.

"Според нас експлозията е дело на нова банда, решила шумно да излезе на сцената", заяви за ДПА полицейски служител, пожелал анонимност.

Наред със съседните провинции Яла и Наративат, населени предимно с етнически малайци - мюсюлмани, сегашната провинция Патани навремето бе част от полунезависимия султанат Патани - буферна държава между кралство Сиам (сегашния Тайланд) и Британска Малая (сега Малайзия).

По силата на договори с Великобритания от началото на 20-и век територията на мюсюлманския султанат бе включена в предимно будисткия Сиам и разделена на три провинции.

Оттогава в района често възникваха сепаратистки движения. Те се активизираха особено силно след 2004 г. - през изтеклите 9 години при терористични атаки и престрелки в най-южните зони на Тайланд са загинали над 5000 души, а близо 10 000 са ранени, посочват агенциите.

Според тайландски медии мощната експлозия на пазара в Патани може да е своеобразна реакция на масовия отказ на местни партизани от въоръжената борба.

На 12 септември - за пръв път от началото на последния конфликт през 2004 г., над 90 въоръжени бойци, членуващи в една от сепаратистките организации, се предадоха едновременно на властите с молба за амнистия и разрешение да се върнат към мирния живот.

Тайландските власти очакват в близките дни да сложат оръжие още по-голям брой въоръжени бунтовници, добавя РИА Новости.

#Тайланд #Банкок #тероризъм #терористичен акт #атентат #Яла #Малайзия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници