Връзката Pandora Papers и педофилите в католическата църква: МНОГО ПАРИ

Връзката Pandora Papers и педофилите в католическата църква: МНОГО ПАРИ
A A+ A++ A
Римокатолическата църква се бори с новия скандал за сексуалното насилие над 200 хиляди деца, станали жертва на педофилите под църковен обет през последните 70 г. На този фон се разиграва друг скандал - разкритията за офшорните тайни на хората с власт, станал известен като Pandora Papers. Оказа се, че връзка между тези две събития има. И тя е осребрена с много милиони.
 

Изтекли документи показват как римокатолически орден, признал преди години за сексуално насилие над близо 200 деца е свързан с тръстове в Нова Зеландия, които през кухи компании инвестират в недвижимо имущество в Съединените американски щати и печелят от наеми. В същото време орденът рисува отшелнически образ. Оказва се, че това се случва на територията на цялата страна. Документите показват, че тръстовете са станали таен партньор в придобиването на собственост над жилищен комплекс, инвестират 2 милиона долара през 2015 г., а освен това наливат пари в скромни жилищни сгради във Флорида, Тексас, Айова, Индиана, Илинойс. 


Международният консорциум на разследващите журналисти, който стои зад мащабното разследване Pandora Papers изпраща редица въпроси до Легионът на Христос. Един от тях е дали Ватиканът знае за тръстовете. От ордена посочват, че  "религиозните институции нямат задължението да изпращат подобна информация до Ватикана относно техните вътрешни финансови решения или организация". Признават, че са част от един от трите новозеландски тръста, но се дистанцират от другите два, които също са свързани с римокатолическия орден. Обстоен преглед на документите обаче показва, че има дълбока връзка - и трите тръста са регистрирани на един и същи адрес в Нова Зеландия, а ръководството им е едно и също. 


"Милионерите на Христос" 


Орденът съществува над шест десетилетия. Става изключително влиятелен през годините и изгражда силни връзки във Ватикана, богати католици и консервативни републиканци в САЩ. Основател е Марсиал Масиел. 


Последователите му го считат за жив светец, наричан е “най-великият дарител в модерната църковна общност. Наричан е още и “най-големият престъпник”. Причината - разследване, според което основателят на ордена е всъщност сексуален хищник, обвинен от най-малко девет мъже в сексуално посегателство когато още са били деца. През 2006 г., след като години наред основателят на Легиона е обект на сериозни обвинения, Ватиканът се захваща с близо 100 сигнала срещу Масиел и го отстранява от служба. 


Основателят на ордена умира през 2008 г., но скандалът не умира с него. Появяват се твърдения, че Масиел е баща на няколко деца от различни жени, а всички тези разкрития хвърлят все повече черни петна върху репутацията на Легиона и го превръщат в огромна слабост за Ватикана. На 1 май 2010 г. Ватиканът обявява, че ще поеме контрола над Легиона на Христос - едно от най-мащабните действия срещу католически орден. Тогава Ватиканът заявява, че ще проучи финансите на Легиона и сигналите за сексуални престъпления, ще сформира комисия и ще обезщети жертвите. 


През следващите месеци един от синовете на Масиел завежда дело срещу Легиона, в което твърди, че орденът съзнателно е позволявал малтретирането на деца. През юли 2010 г., два дни преди контролът над ордена да бъде поет от служител на Ватикана и да започне с реформите, едно от високопоставените лица в Легиона започва стъпки към създаването на първия новозеландски тръст, който държи парите на ордена. Идеята е Легионът на Христос да изглежда като бедна организация, а по време на самото разследване на Ватикана изглежда, че комисията се опира тъкмо на такива убеждения. В становището на Ватикана се посочва, че финансовото положение на Легиона е сложно, а някои жертви настояват за огромни обезщетения, които орденът не може да си позволи. 


В края на 2019 г. “Легионерите на Христос” признават за 175 насилени деца. 

 

Пътят на парите на "Милионерите на Христос" до от Нова Зеландия до Съединените американски щати минават през куха компания в Делауеър, която по документи няма никаква връзка с тръстовете или със самия Легион. От своя страна орденът и неговите лидери не са подложени на санкции за участие в наказателни производства в САЩ, но тези инвестиции показват точно толко лесно е милиони долари да се инвестират в недвижимо имущество отвъд океана и същевременно лицата зад тези инвестиции да останат под радара.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници