Талибаните пускат жените в университетите, но от отделен вход и физически отделени

Талибаните пускат жените в университетите, но от отделен вход и физически отделени
A A+ A++ A

Обществените университети в Афганистан отвориха днес за първи път, откакто талибаните завзеха властта в страната миналата година, а занятията са открити за студенти и от двата пола, предаде Ройтерс.

Правителството на талибаните не е обявило официален план за обучението на жените в университетите. Образователни служители обаче казаха, че на жените се позволява да посещават учебни занятия, при условие че са физически отделени от мъжете.

Очевидец, цитиран от Ройтерс, е видял как в град Джалалабад студентки влизат през отделен вход в Нангархарския университет - едно от големите държавни висши учебни заведения, които отварят тази седмица в Афганистан.

При предишното си управление, продължило от 1996 до 2001 г., талибаните бяха спрели достъпа на жените и момичетата до образованието.

Твърдолинейното ислямистко движение казва, че се е променило, след като завзе властта на 15 август, но засега няма яснота за плановете му, а в много провинции момичетата в гимназиална възраст все още не са допуснати да се върнат на училище. Някои частни университети отново отвориха, но в много случаи жените студенти не могат да се върнат на занятия.

Международната общност определя образованието на момичетата и жените като важна част от своите изисквания в момент, когато талибаните търсят повече чуждестранна помощ и освобождаване на блокираните афганистански авоари в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Снощи ООН похвали включването на жените сред студентите в обществените университети в Афганистан.

"ООН приветства обявлението, че обществените университети ще започнат отново да отварят на 2 февруари за всички студенти - както жени, така и мъже. От голямо значение е всеки млад човек да има равен достъп до образование", заяви в Туитър мисията на световната организация в страната.

Днес отвориха само университетите в онези афганистански провинции, където времето е по-топло. Висшите учебни заведения в по-студените райони, включително столицата Кабул, се предвижда да възобновят работа на 26 февруари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници