Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример ВИДЕО

Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример ВИДЕО
A A+ A++ A

Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример. За проект по гражданско образование, петима дванадесотокласници от СУ "Л. Каравелов" решават един да бъде дарител, а другите да го снимат, след което да подготвят видео и да го разпространят сред съученици. Проектът "Кръводаряването е важно" е изготвен за дисциплината на г-жа Екатерина Попова, която предложила няколко теми, сред които и тази.

Кръводарител става Вели Ферад, който вече е навършил 18 години. Иван Димов и Илияна Димова заснемат целия процес - от попълването на анкетните карти, проверката на хемоглобина, кръвната група и здравословното състояние на дарителя и провеждат интервюта с работещите в Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. С монтажа и обработката на кадрите се занимават останалите двама - Александра Ангелова и Александър Балинов. "С това видео се надяваме да провокираме повече млади хора да дарят кръв, за да помогнат на нуждаещи се и да покажем, че в процеса няма нищо страшно и притеснително", казват учениците. 

"Благодаря им за интереса и за идеята, радвам се, когато виждам такива осъзнати и отговорни млади хора. Благодаря на техните родители и учители, които ги подкрепят. Вярвам, че чрез тях и други ще разберат колко е важно кръводаряването и колко ползи има и за кръводарителя. Най-голямата е удовлетворението, че си спасил човешки живот, макар че и извинителната бележка за два дни отсъствие от училище сигурно е важна", сподели старшата сестра на отделението Надя Кирилова, която също участва във видеото. То вече е качено в социалните мрежи.

#Несебър #кръводаряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"