Студен фронт нахлува с бурен вятър, жълт код в 19 области

Студен фронт нахлува с бурен вятър, жълт код в 19 области
Студен фронт нахлува в България от запад и носи силен до бурен вятър, заради който в 19 области в страната е обявен жълт код. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Студен фронт нахлува в България от запад и носи силен до бурен вятър, заради който в 19 области в страната е обявен жълт код, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

В понеделник вятърът чувствително ще се усили, ще бъде предимно облачно, но почти без валежи ще остане в западната част от страната. Минималните температури сутринта ще са сравнително високи, между 11° и 16°.

Още преди обед над западната част от страната облачността ще се разкъса и до края на деня ще намалее до незначителна.

Над Източна България ще бъде предимно облачно, на места ще превали, но към края на деня облачността ще започне да намалява.

Времето почти през цялото денонощие ще е доста ветровито, особено в Северна България и най-източните райони, където скоростта на западния вятър ще достига на моменти 18-23 м/сек. Едва привечер ще отслабне.

Максималните температури ще са с около 5-10° по-ниски спрямо предните дни, между 19° и 24°, в София около 18°.

Чувствителна ще е промяната в планините. Понижението на температурите ще е с около 10-12°.

През по-голямата част от деня по Черноморието ще е облачно, ще има и предимно краткотрайни превалявания. Ще духа силен до бурен северозападен и западен вятър. Привечер ще отслабне, а облачността ще започне да намалява.

Времето е потенциално опасно, предупреждават синоптиците. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни, съветват те.

#прогноза за времето #НИМХ #БАН #вятър #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници