Високо напрежение: Обстрел на летището в Донецк, има убити (ВИДЕО)

Високо напрежение: Обстрел на летището в Донецк, има убити (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Рязко изостряне на обстановката между Русия и Украйна. В района на летището в Донбас са избухнали взривове и се чува стрелба. Москва твърди, че е имало и нарушение на държавната граница. Започнала е престрелка, а в страната са влезли две бойни машини за евакуация на диверсанти. Убити били петима украински войници, няма пострадали от руска страна.

 

В същото време снаряд е ударил руски охранителен пункт на границата между Русия и Украйна. Той бил изстрелян от украинска територия и напълно е разрушил граничния пункт в Ростовски регион. Няма данни за жертви и ранени. Инцидентите стават на фона на спешното съвещание на Съвета за безопасност на Русия, което днес президентът Путин свика за днес.

Някога водещ туристически маршрут за руснаците, желаещи да почиват в Крим, по магистралата Таганрог - Мариупол сега се виждат само автобуси, превозващи евакуирани от сепаратистките райони на Украйна след възобновяването на сблъсъците с Киев. Близо до границата между Русия и провъзгласената Донецка народна република, граничният пункт е пълен с хора - жени с децата си и възрастни хора. Всички носят само малки чанти или куфари, съобщава БТА.

Тези жители на териториите на минния басейн Донецк (Донбас) в Украйна, контролиран от проруските бунтовници, бяха прехвърлени в съседна Русия заради нарастването на броя на сблъсъците по линията на съприкосновение, което поражда опасения от възобновяване на войната с Киев, избухнала през 2014 г.

Приканени да се стоплят в палатки на границата, евакуираните след това са насочвани към санаториуми – ваканционни центрове от съветската епоха. Те са много в този слънчев район на Южна Русия. Други решават да отидат при свои роднини, които живеят в Русия. Според Москва вече са настанени повече от 40 000 души, идващи от другата страна на границата.

"Мъжът ми ми каза: взимай децата и тръгвай! Тяхното физическо и психологическо здраве е по-важно от всичко друго", казва 31-годишната Анна Тихонова. Тя е медицинска сестра живее в Горловка, точно на линията на съприкосновение, където украинската армия и проруските сепаратисти са изправени едни срещу други. "Докато тръгвахме, чухме изстрели", допълва тя. "Отне ни почти цял ден, за да стигнем до тук. Останахме на границата много дълго", продължава тя и разказва за 25-километрова опашка само от автомобили с хора, опитващи се да избягат в Русия. "Наистина ужасяващо", споделя тя.

Анна най-накрая е пристигнала със семейството си в бившия лагер на съветските пионери "Спутник", на брега на Азовско море, на 11 км от границата, но намерила вратите му затворени: детският почивен комплекс е пълен поради притока на бежанци. "Казаха ни да дойдем тук и че ще ни посрещнат. Но пристигнахме и ни казаха: "Съжаляваме, няма места" и ни препоръчаха да се обърнем към службите за спешна помощ", въздъхва тя.

В петък вечерта самопровъзгласените се за републики Донецка и Луганска призоваха за евакуация на мирните граждани, защото се опасяват от нападение на украинските сили. Тези обвинения бяха отхвърлени от Киев и Запада, които на свой ред обвиняват подкрепящата сепаратистите Русия, че е струпала 150 000 войници на границата с Украйна и търси предлог за започване на военна операция срещу съседната страна.

Недалеч от границата малкото село Рожок, чиито улици се спускат до замръзналия бряг на Азовско море, е пусто, но е пълно с автомобили с регистрационни номера от "Донецката народна република". Тук евакуираните са настанявани в комплекса "Звезда", пазен от въоръжени руски полицаи и казаци.

Една от новите обитателки на комплекса, 44-годишната Юлия Горбушина, казва, че е доволна от условията на живот, като потвърждава, че там има "много хора", пристигнали от Украйна. "Имаме голяма стая с баня, хранят ни по три пъти на ден. Това не го очаквахме!", обяснява тя.  Домакиня с две деца и внучка, Юлия, която е жителка на Донецк, казва, че се е колебаела дали да напусне и най-накрая се решила поради бързото влошаване на ситуацията през последните дни. "Денят, в който си тръгнах, беше наистина ужасяващ. Беше като през 2014 г.", през най-тежките дни от тази война, която отне живота на 14 000 души, разказва тя.

През 2014 г., когато започваха боевете с украинските сили, сепаратистите пак извършиха масова евакуация на жените, децата и възрастните в Русия, докато много населени места се оказаха под бомбите. Днес всичко, на което Юлия се надява, е между Киев и сепаратистите отново да бъде обявено примирие, за да не падат повече бомби и тя да може да се върне у дома. "Ако всичко спре, разбира се, че ще се радваме да се върнем у дома", споделя тя.

#Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници