Бежанци от войната на "Дунав мост": Има страх, не знам как ще намеря дома си, когато се върна

Бежанци от войната на "Дунав мост": Има страх, не знам как ще намеря дома си, когато се върна
A A+ A++ A

В България продължават да пристигат украински граждани, които бягат от войната. Засега все още броят им не е голям, отчитат на граничния пункт Дунав мост при Русе.

Украинците, които идват в България, се надяват това да е за кратко и да се върнат отново по домовете си. Максим Вокарюк и Валерия Дудко са колеги в IT сектора и компанията им има офис в България. Оттам са им предложили да дойдат в София, където ще им осигурят работа и жилище, информира Русе Медиа.

"Разбира се, че има страх, когато в твоята страна идва чужда армия и започва да прави страшни неща. Сега пътуваме, четем новините, преживяваме с нашите колеги, които останаха там, те пишат ужасни неща, Киев е под ракетни удари. Родителите ми останаха в Украйна, не искаха да напуснат дома си, тъй като районът им в Западна Украйна е сравнително по-безопасен“, казва Максим.

„При нас обявиха военно положение в страната, веднага потеглихме към границата и през Румъния идваме в България. Тук имаме офис на компанията, за която работим, и затова можем да останем тук почти неограничено време. Но ние планираме да се върнем обратно веднага, щом обстановката се подобри. Сега в Киев вървят взривове, има атаки в много области на Украйна, да се остава там не е безопасно“, споделя Валерия.

И докато двамата млади специалисти имат някаква сигурност за работа и покрив над главата, шофьорът на камион Николай Амброс, който пътува от Украйна за Турция, не знае дали ще има товар и накъде ще го транспортира.

„Когато тръгнах от къщи, всичко беше добре, сега не знам какво става там. Когато се върна у дома, ще защитавам родината си, задължително, защото е много лошо, когато някой прави война и вражда между народите. Ние с беларусите и руснаците сме като братя. А сега сме врагове. Това е много лошо. И някой ще отговаря задължително. Всеки има дом и семейство, деца, внуци, трябва да ги защитава, за да живеят мирно. Няма да допуснем да ни окупират“, казва Николай.

#Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници