Кои са горещите точки на фронтовата линия в Украйна

Кои са горещите точки на фронтовата линия в Украйна
A A+ A++ A

Украйна изстреля три ракети по центъра на южния град Херсон в сряда вечерта, но руските окупационни сили свалиха две от тях, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости.Руската медия се позовава на източник от службите за сигурност. По-рано кореспондент на РИА Новости на място е съобщил за поредица от мощни експлозии в близост до телевизионния център, съобщава БТА.

Във вторник Москва заяви, че е установила пълен контрол над Херсонския регион, който е стратегически важен, тъй като осигурява част от сухопътната връзка между анексирания полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки райони в източната част на страната.

Областният управител напусна Херсон във вторник, заявявайки, че окупацията означава, че неговата администрация няма друг избор, освен да напусне.

Междувременно руските сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат проукраински митинг в окупирания град Херсон в сряда, съобщи главният прокурор на Украйна, предаде Ройтерс.

Според местните власти Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник, след като нейни войски са поели административните сгради в регионалната столица, която е първият голям  градски център, който беше превзет след инвазията на 24 февруари. Някои жители са организирали периодични антиокупационни акции и в сряда отново се събраха тълпи в центъра,

"По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното население", се казва в съобщение от офиса на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че най-малко четирима души са били ранени и че прокурорът води разследване. Русия не коментира инцидента веднага. 

Украинският президент Володимир Зеленски похвали протестите, като заяви в обръщение късно вечерта, че е "благодарен на всеки, който не се е отказал, който протестира, който пренебрегва окупаторите и показва на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще".

 

#война #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници