960 души си делят 1 кв. км от София

960 души си делят 1 кв. км от София
Със своето население от 1,2 млн. души върху територия от близо 500 кв. км София дори е слабо населена в сравнение с някои големи европейски градове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

960 жители си делят един квадратен километър в българската столица София, отчитат данни на новия регионален годишник „Евростат 2012“.

Със своето население от 1,2 млн. души върху територия от близо 500 кв. км София дори е слабо населена в сравнение с някои големи европейски градове, предаде bTV.

На второ място в България по този показател е Варна - 125 жители на квадратен километър при население от близо 470 000 души и територия от 240 кв. км.

Безспорен лидер в тази европейска статистика е Париж с гъстота над 21 000 жители на квадратен километър при население от близо 12,5 млн. души. Френската столица е разположена на територия от 105 кв. км заедно с парковете, но без тях - на 87 кв. км, а диаметърът й е 120 километра.

На второ място по този показател се нарежда Лондон с над 10 500 жители на кв. км. Градът е разположен на територия от 1500 кв. км, което го прави 37-ата най-голяма агломерация в света.

Само четири столици в Европа са с население над 3 млн. жители - Париж, Лондон, Берлин и Мадрид, а други 20 големи града на ЕС са с население между 1 и 2 млн. жители, отчита европейската статистика.

Изключително пренаселена е и румънската столица Букурещ - над 8500 жители на кв. км при население от близо 1,6 млн. души. Според статистиката близо 9% от населението на Румъния живее в Букурещ.

Сред най-гъсто населените европейски градове се нарежда и Брюксел - с 6700 жители на кв. км при население от над 1 млн. жители.

Някои архитекти смятат, че Брюксел е по-засегнат от модернизирането през 60-те години на миналия век, отколкото от войните, поради факта, че разходите за събаряне на стари къщи в града са се изплащали от държавата. Това се е отразило неблагоприятно върху външния вид на града: събарят се ненужно голям брой стари жилища и квартали, а на получените площи се построяват високоетажни сгради.

В Германия най-пренаселен град е Мюнхен с близо 4300 жители на кв. км при население от милион и половина души и площ от 310 км. км.

Австрийската столица Виена е с гъстота 4200 жители на кв. км при население от близо 2 млн. жители и територия 420 кв. км.

Варшава и Будапеща са с гъстота по 3300 жители на кв. км, като полската столица е с население от 2,5 млн. жители и е разположена на 517 кв. км., а унгарската столица има приблизително същите жители и територия, но там живее 1/5 от населението на Унгария.

На обратния полюс - сред най-слабо населените градове в ЕС се нареждат финландският град Лапи и норвежкият Финмарк – по 2 жители на кв. км, и шведският Норботен - 3 жители на кв. км.

В тази своеобразна класация на най-слабо заселени градове има и два български града – Видин - 36 жители, и Ловеч - 37 жители на кв. км, като първият има 101 000 души население, а вторият - около 50 000.

#Букурещ #Евростат #Мадрид #Берлин #Париж #Лондон #население #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници