Отбелязваме Световния ден за борба с артрита с... танци!

Отбелязваме Световния ден за борба с артрита с... танци!
A A+ A++ A

Ревматологичните заболявания са голяма група сериозни хронични инвалидизиращи заболявания, за които в България рядко се мисли, особено при децата, и повечето пациенти не получават навреме необходимите грижи и адекватно лечение.

Ревматологията дори и днес е област от медицината, в която има редица неизвестни. Но науката непрестанно се развива в тази насока и правилното лечение има възможност да осигури добро качество на живот за пациентите.

У нас официална статистика за броя на хората, страдащи от тези заболявания, няма. Епидемиологични проучвания не са правени. По неофициални данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания от Болестта на Бехтерев у нас страдат около 30 000, от ревматоиден артрит около 70 000 души. За повече от 100 000 болни се грижат само 82 ревматолога, които са концентрирани предимно в големите градове. В няколко области на страната няма нито един ревматолог. Това са Монтана, Силистра, Кюстендил, Габрово, Благоевград, Кърджали.Това прави диагностицирането и проследяването на пациентите с артритни заболявания изключително трудно.

Световния ден за борба с артрита се отбелязва от 1996 г. На този ден хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се обединяват, за да бъде чут гласът им.

В София денят ще бъде отбелязан с ЛАТИНО ТАНЦИ. На 12 октомври 2012 от 18 часа във Fusion Studio („Младост 1“, бул. „Ал Малинов“ 38, ет. 2 (срещу бензиностанция „Еко“) пациенти, приятели на пациенти и всички съпричастни към проблема са добре дошли.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници