ГЕРБ воюва срещу политически опоненти със СРС-та, твърди Мая Манолова

ГЕРБ воюва срещу политически опоненти със СРС-та, твърди Мая Манолова
Със специални разузнавателни средства се злоупотребява, като се използват срещу политически опоненти, заяви депутатът от БСП Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със специалните разузнавателни средства се злоупотребява, като се използват срещу политически опоненти, заяви депутатът от БСП Мая Манолова.

Тя изрази това мнение в Народното събрание по време на обсъждането на годишния доклад за дейността на Постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси.

„Този доклад, както и предишните два, е пълен със стряскащи числа, които говорят за безконтролното нарастване на броя на СРС-та. С 20% са се увеличили подслушванията в 2011 г. и съществено е намалял броят на използваните веществени доказателствени средства, които са вкарани в съда - ефективността им е 5%“, каза Мая Манолова, цитирана от БГНЕС.

Само 1% са отказите на съда при искания на МВР и прокуратурата, а изводите повтарят тези от миналата година, посочи народният представител.

„МВР иска, съдът дава разрешения и няма контрол върху тях. А какво се случва с информацията впоследствие - няма единен регистър за използваните СРС-та - кой ги е искал, кой ги е използвал и какво е станало с тях“, попита Мая Манолова.

От опозицията препоръчват на мнозинството да бъде ограничен кръгът от лица, които искат използването на СРС-та, и въвеждане на контрол върху информацията, за да се предотврати изтичането на данни.

„Злоупотребата със СРС продължава, ние живеем в полицейска държава, а това, което правим тук в момента, е имитация на демокрация“, смята тя.

Мая Манолова упрекна управляващите, че не са изготвили обещания от премиера Бойко Борисов законопроект за употребата на СРС, и прогнизира, че в предизборната ситуация броят на подслушваните лица ще нарасне с 3000 души „все от левицата“.

„Колеги от комисията, уважавам вашия труд, но работата на вашата комисия е абсолютно безсмислена - комисията си лае, СРС-та си вървят. Тази ситуация облагодетелства единствено управляващите“, отсече Мая Манолова.

#Мая Манолова #депутат от БСП #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници