Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу
A A+ A++ A

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори пореден месец през май, на фона на облекчението от спада на цените на растителните масла, според Организацията на ООН по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Глобалният индекс на цените на храните на FAO се понижи с 0,6% през май спрямо предходния месец. През април спадът беше 0,8%. Индексът измерва месечната промяна в средните цени на месо, млечни продукти, зърнени храни, растителни масла и захар.

Все пак индексът остава близо до рекордните нива през март, заради събитията около войната между Русия и Украйна, които продължават да вредят на световната търговия. Индексът достига най-високата си точка през март от 2011 г.

През изминалите няколко години цените на храните се повишиха рязко заради недостига по верига за доставки, предизвикан от пандемията, лошото време и напоследък и забраните за износ и продължаваща война в Украйна.

Спадът в цените на растителното масло се дължи на това, че Индонезия отмени кратката си забрана за износ на палмово масло миналия месец, която беше въведена в края на април. Забраната дойде, заради кризата с глобалните доставки на растително масло на фона на войната в Украйна, която преди войната беше най-големият износител на слънчогледово масло.

Цените на млечните продукти също паднаха заради блокирането в Китай, което намали търсенето, но тези на месото и пшеницата продължават да растат на фона на войната между Русия и Украйна. Като цяло цените на месото се покачиха по време на пандемията поради затруднения във веригата на доставки, продължаващ недостиг на работна ръка и по-високи разходи за торове и гориво, предава money.bg.

От всички индекси през май най-много се повишиха цените на зърнените култури. След инвазията в Украйна през февруари, цените на пшеницата се покачват заради намалените перспективи за производство в Украйна и Русия, въпреки че цените остават под рекордно високото ниво, достигнато през март 2008 г.

Цените на фючърсите на пшеницата в Америка са нараснали с 48% от 2022 г. Русия и Украйна съставляват около 13% от общото световно производство на пшеница. По-високите цени на зърнените култури също са в отговор на забраната за износ от Индия, която беше въведена за справяне с покачващите се вътрешни цени на храните и по-ниския добив на пшеница в резултат на интензивните горещи вълни.

#цени #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници