Борисов посъветва държавите в ЕС да пазят бюджетна дисциплина

Борисов посъветва държавите в ЕС да пазят бюджетна дисциплина
Бойко Борисов представи позицията на България по въпросите, разисквани по време на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Снимка: МС
A A+ A++ A

Българският премиер Бойко Борисов препоръча на всички държави членки да продължат да спазват политика на бюджетна дисциплина, фискална консолидация и структурни реформи.

Министър-председателят представи позицията на България по въпросите, разисквани по време на двудневното заседание на Европейския съвет, което се проведе на 18 и 19 октомври в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС дискутираха напредъка в изпълнението на мерките, формулирани в Пакта за растеж и заетост, както и действията за доизграждането на Икономическия и паричен съюз.

България принципно подкрепя мерките, заложени в Пакта за растеж и заетост още през юни 2012 г.

Според българското правителство в условията на криза и фискални ограничения усилията трябва да бъдат насочени към насърчаване на инвестициите, растежа и заетостта.

Затова Бойко Борисов отново е защитил Кохезионната политика като „инструмент с висока добавена стойност за постигането на растеж, заетост и конвергенция".

По отношение на данъчната политика българското правителство категорично настоява за гарантиране правото на държавите членки да следват самостоятелна данъчна политика.

„Споделяме твърдо убеждение, че въпросите, свързани с директното данъчно облагане, следва да останат изключителна национална компетентност и не следва да бъдат елемент от дискусиите по фискалния съюз," категоричен бе Бойко Борисов.

България счита, че създаването на банков съюз, единен надзор и единен механизъм за оздравяване на банки трябва да се реализират след уточняването на ясен дневен ред за създаване на фискален съюз и неговата реализация.

„Въпреки че някои от елементите за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз са насочени към държавите от еврозоната, те биха имали ефект върху всички държави-членки на ЕС. Дебатът за бъдещето на Европа и развитието на Икономическия и паричен съюз следва да включва всички държави членки на ЕС," заяви Бойко Борисов.

По думите му, за България е важно да бъде гарантирана равнопоставеността между държавите от еврозоната и тези извън нея, както и да се осигурят ефективни механизми за неутрализиране на евентуални негативни последици за държавите-членки извън еврозоната.

В допълнение на това дискусията за структурирането на бъдеща надзорна рамка в банковата сфера на ниво ЕС, като основен елемент от евентуален банков съюз, би следвало да се насочи към запазване на националните дискреции по отношение на прилагането на надзорни политики и механизми, адаптирани към особеностите на отделните държави-членки.

„Това е от ключово значение за страни като България, чиито банкови системи са доминирани от дъщерни дружества на банки от еврозоната и които са съумели да запазят стабилността на банковите си системи," допълни министър-председателят.

#Европейски съвет #Бойко Борисов #премиер на България #банков надзор #инвестиции #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници