Най-важните икономически последици от украинската криза за света

Най-важните икономически последици от украинската криза за света
A A+ A++ A

Изминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската криза последва пандемията и имаше още по-негативно въздействие върху икономиката. Но могат да се откроят три последици, най-опустошителни за света през 2022 г.
Растяща инфлация

Както в много развити страни, инфлацията се превърна в основен икономически проблем и в развиващите се страни.

Докато през предходните години развитите страни се стремяха към 1-2% инфлация, за да поддържат икономическата си динамика, сега в много европейски страни инфлацията от около 10% се превърна във важен проблем, който оказва силно влияние върху покупателната способност.

С нарастването на инфлацията централните банки започнаха да разработват необходимите мерки. Преживяваме период, в който високата инфлация е съчетана с високи лихвени проценти. Въпреки че тази ситуация е насочена към овладяване на инфлацията в много страни, се наблюдава забавяне на икономическия растеж и стагнация, което има отрицателно въздействие върху заетостта и жизнения стандарт.

Енергийна криза

Друг въпрос, който се превърна в един от най-належащите през 2022 г., е сигурността на енергийните доставки. Очаква се този проблем да продължи да оказва влияние върху икономиката и през 2023 г.

В този контекст сигурността на енергийните доставки очевидно е основен въпрос, който се нуждае от специално внимание в много зависими от вноса на енергия страни, особено в европейските държави.

В Европа стъпките за намаляване на зависимостта от чуждестранни енергийни източници, особено от Русия, и за диверсифициране на енергийните доставки изведоха на преден план алтернативните енергийни източници и започна нов период на увеличаване на дела на възобновяемата енергия в общото потребление на енергия.

В този нов период е полезно да се предвиди как може да се промени сегашното енергийно уравнение, а с навлизането на нови участници и държави в уравнението, енергийният микс може да се промени напълно.

Икономически спад

Икономическата криза, започнала с COVID-19, както и повишаването на лихвените проценти, доведоха до забавяне на икономическия растеж. Поради нарастващата нужда от социално подпомагане в условията на икономически спад и намаляването на жизнения стандарт поради нарастващата инфлация, една от най-важните области на икономическата политика ще бъде повишаването на икономическата активност.

Затова очакванията за 2023 г. са големи - за да се преодолее икономическият спад, да се ускори икономическият растеж, да се повиши жизненият стандарт и да се компенсират всички икономически и социални загуби, настъпили през 2022 г.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници